Interne Link

Een interne link, wat is dat?

Het internet is een verzameling van webpagina’s die met elkaar verbonden zijn met koppelingen of links.

Pagina’s verwijzen naar elkaar, zo kunnen zoekmachines waaronder Google internetpagina’s indexeren en je kunt van één website doorklikken naar de volgende. Als het een koppeling betreft naar een pagina op hetzelfde domein dan spreken we van een interne link.

Dit soort koppelingen zijn voor een zoekmachine niet hetzelfde als externe links, bij het optimaliseren van een website is het van belang om interne links op de juiste wijze toe te passen.

Hoe werkt een interne link?

Het is mogelijk om een internetpagina online te plaatsen zonder koppeling vanuit een andere pagina. Je moet dan wel de exacte URL kennen om deze pagina te bezoeken.

Ook zal een zoekmachine deze pagina niet indexeren omdat er geen route bestaat naar deze pagina. Naast koppelingen vanaf andere websites zijn er interne links.

Dit zijn koppelingen van en naar pagina’s op dezelfde site.

Dit soort links worden gebruikt om vanuit de hoofdpagina naar subpagina’s te navigeren, om meer informatie op te vragen of om onderwerpen overzichtelijk in te delen. Daarbij kan er onderscheid worden gemaakt tussen interne links die deel uitmaken van het menu en contextuele koppelingen die direct op de pagina toegepast worden.

In paragrafen zijn dergelijke links herkenbaar aan een blauwe tekst met onderlijning. Na het bezoeken van de achterliggende pagina zal de interne link paars van kleur zijn om aan te geven dat de bestemming al eerder bezocht is.

Interne links en SEO

Als 1 externe website linkt naar een pagina dan heeft die pagina minder waarde voor zoekmachines dan wanneer er 100 websites naartoe linken. Dit heet ‘backlinking’, een manier om relevantie van websites te bepalen die bij de introductie van Google reeds aanwezig was. Een interne link wordt niet gebruikt op deze wijze omdat het interne navigatie betreft. In dit geval betreft het geen ‘erkenning’ door een onafhankelijke partij.

Toch kunnen interne links wel degelijk waarde hebben voor SEO. In de eerste plaats zorgt een heldere link structuur ervoor dat alle pagina’s op een website gevonden worden door webcrawlers. Dit betekent dat alle pagina’s geïndexeerd worden.

Vervolgens kan de SEO waarde van één pagina voor een deel overgedragen worden op andere pagina’s. Het aantal bezoekers versterkt de SEO waarde. Pagina’s die goed vindbaar zijn en niet te diep verstopt zijn in de navigatie worden vaker bezocht.

Relevante koppelingen zorgen voor een hoger aantal bezochte pagina’s en meer tijd op een domein. Dit zijn allemaal factoren die van belang zijn voor zoekmachine optimalisatie.

Gebroken links

  • In de eerste plaats is het niet prettig voor de lezer als bijna alle woorden blauwe interne links zijn, maak er dus spaarzaam gebruik van.
  • Daarnaast is het mogelijk dat achterliggende pagina’s verwijderd of verplaatst worden. Dan zal de interne link niet meer functioneren.

Het is dus zaak om alle koppelingen op een website regelmatig te controleren. Dit hoeft gelukkig niet handmatig te gebeuren, er zijn diverse SEO tools die alle koppelingen op een domein geheel automatisch na te lopen om gebroken links op te sporen. Houd er daarnaast rekening mee dat achterliggende pagina’s ook aangepast kunnen worden. Zo is het mogelijk dat de interne link naar een pagina verwijst zonder relevantie ten opzichte van de koppeling.

Handig artikel voor je?