Kunstmatige intelligentie staat voor de theorie en ontwikkeling van computersystemen die in staat zijn om handelingen uit te voeren waar normaal gesproken menselijke intelligentie voor nodig is.

Denk aan zien, luisteren, beslissingen maken of vertalen tussen talen. Dit is de definitie van Artificial Intelligence volgens het Oxford woordenboek. Deze definitie heeft wat haken en ogen, feit is dat de voorwaarden voor kunstmatige intelligentie niet eenduidig te bepalen zijn.

Het is wel zo dat apparaten dankzij software steeds zelfstandiger worden, waar overigens niet iedereen gelukkig van wordt.

De vier soorten kunstmatige intelligentie #

Er zijn verschillende gradaties binnen kunstmatige intelligentie te onderscheiden, over het algemeen kun je vier soorten AI definiëren:

  • Machines die reageren, dit zijn eenvoudige robots.
  • Een machine met een beperkt geheugen, dat in staat is informatie uit een voorgaande observatie of input te onthouden.
  • Machines die menselijke communicatie en emoties doorzien en daar op kunnen reageren.
  • Machines die zelfbewust zijn en handelen vanuit begrip in plaats van wat ze nodig hebben.

Je kunt stellen dat we ons momenteel ergens rond fase 3 bevinden. Denk aan een chatbot die niet alleen commando’s begrijpt maar ook de intentie kan doorzien.

Slimme zoekmachines #

De theorie van kunstmatige intelligentie kan heel interessant zijn, de gemiddelde consument ziet liever voorbeelden in de praktijk. Denk bijvoorbeeld aan zoekmachines die gebruik maken van neurale netwerken, zelflerende algoritmen en andere vormen van AI. Zo is het mogelijk om de context van een zoekopdracht te begrijpen en in plaats van alleen verkeerd gespelde woorden grammaticaal te verbeteren ook op soortgelijke termen te zoeken.

Gevaarlijke machines #

Machines die door mensen gemaakt zijn met een eigen bewustzijn is een bekend onderwerp binnen Science Fiction en ook zeker het Horror genre. Frankenstein is een bekend voorbeeld, HAL uit de film 2001 of Westworld waarin een robot moordlustig wordt. Er zijn ook meer positieve voorbeelden zoals Data, de androïde uit Star Trek die er alles doet om zijn menselijke collega’s bij te staan.

De Demon Seed uit 1977 was een een voorbeeld van een smart home, tientallen jaren voordat dit begrip bestond. Een computer met kunstmatige intelligentie was in staat een woning te bedienen maar werd geobsedeerd door de bewoners en met name de echtgenote van de uitvinder. Dit is heel wat anders dan Siri die een recept voor je opzoekt of de lampen inschakelt met een spraakcommando.

Is kunstmatige intelligentie te vertrouwen? #

Kinderen leren door informatie op te nemen uit hun omgeving. Een zelflerend algoritme leert niet zelf maar interpreteert informatie die aangedragen wordt. Zo kwam Microsoft ooit met een tweetbot die berichten op Twitter publiceerde op basis van informatie die door mensen werd aangedragen. Als snel zaten de berichten vol met scheldwoorden en racistische opmerkingen. Dit was het resultaat van de input en een gebrek aan context.

De website This Person Does Not Exist is een meer geslaagd voorbeeld van Artificial Intelligence. Op basis van een groot aantal foto’s van mensen worden er ‘nieuwe’ portretten gegenereerd die er uitzien als echte personen. Soms zit er nog een foutje in maar vaak lijken het echte personen te zijn. Dit soort foto’s worden door scammers regelmatig gebruikt om nepprofielen te voorzien van een uniek gezicht.

Kunstmatige intelligentie heeft veel potentie maar kent ook zeker valkuilen. Hoe sturen we software met een eigen mening?

Handig artikel voor je?
Updated on september 1, 2021