Laadtijd van een website
Vanaf het moment dat een URL wordt opgevraagd tot het moment dat de website daadwerkelijk is geladen kan even duren. Hierbij gaat het doorgaans om luttele seconden. Toch kan een seconde meer betekenen dat bezoekers afhaken voordat de pagina geladen is. De laadtijd van een website is daarmee van groot belang op het succes van een site.
Laden in delen
Zelfs een eenvoudige webpagina bestaat uit vele regels code die gelezen en geïnterpreteerd moeten worden. Content zoals afbeeldingen en plugins hebben allemaal kostbare bandbreedte en processortijd nodig. Dit geldt voor zowel de client als de server kant.
Bij website optimalisatie worden alle elementen individueel onderzocht maar ook in context geëvalueerd. Zo kan er een focus liggen op de weergave van tekst of afbeeldingen, en kan de stylesheet of een plugin later worden geladen. Hoe sneller er een bruikbare pagina staat hoe kleiner de kans dat bezoekers voortijdig de pagina weer verlaten. Een hoge bounce rate kan wijzen op technische problemen op een webpagina.
Laadtijd website testen
Er zijn diverse optimalisatie tools die je gratis de laadtijd van een webpagina laten controleren. Geef een URL in en de online web service doet de rest. Je zult dan bijvoorbeeld de Ping te zien krijgen en andere statistieken. Signaleren dat er een probleem bestaat is stap één, het probleem oplossen komt daarna. Hiervoor zal betaald moeten worden.
Een gratis manier om de laadtijd van een website te verbeteren is de Google PageSpeed tool, dit maakt onderdeel uit van de Google Webmaster diensten. Overigens zal website optimalisatie grotendeels handmatig uitgevoerd moeten worden voor de beste prestaties.
Is de Ping belangrijk?
Ping is een afkorting van Packet Internet Groper, dit is een diagnostische tool om de connectie tussen twee punten te bepalen. Zo kun je zien hoelang het duurt voor een server om een respons terug te sturen naar de client. Dit zegt nog niets over de daadwerkelijke laadtijd van de website, het geeft wel een indicatie over de snelheid van de verbinding. Hoewel deze meting in combinatie met de latency met name bij het spelen van online computerspellen toegepast wordt, mag het niet onderschat worden bij het optimaliseren van websites voor andere toepassingen.
In 2010 gaf Google al aan dat twee seconden laadtijd voor webshops het maximum is om goed te scoren bij bezoekers. Zelf ging Google destijds voor minder dan een halve seconde. Iedere seconde telt op het internet.
Preloading en caching van pagina’s
Een webpagina die eerder bezocht is zal niet altijd volledig nieuwe content bevatten. Ook zullen subpagina’s op een website elementen opnieuw gebruiken. Door reeds gebruikte bestanden in de cache te bewaren is het mogelijk om een pagina sneller in te laden. Dit heeft ook een potentieel nadeel, wanneer er data uit de cache wordt geladen terwijl de content op de server vernieuwd is kan de gebruiker een oude versie van de pagina te zien krijgen.
Preloading is een manier om een pagina te laden voordat deze gekozen wordt in de zoekresultaten. Niet alle aanbieders ondersteunen deze optie omdat het meer druk legt op de server. Ook is het in sommige browsers mogelijk om een ‘snapshot’ te zien van een pagina, een voorvertoning die een impressie geeft van de onderliggende pagina zonder deze volledig in te laden.