Landextensie

Vaak worden nieuwe bedrijfsnamen niet gekozen uit ideële gronden of een logisch verband met de bedrijfsactiviteiten, maar op basis van de domeinnaam. Een geregistreerd domein overnemen kan duur of zelfs onmogelijk zijn, een unieke nieuwe naam bedenken is zeker niet eenvoudig. Naast de naam is er ook nog de keuze voor de extensie. Naast .com, wat naast commerciële sites ook voor andere organisaties de standaard is geworden, is er de landextensie. Denk aan .nl voor Nederland, .be voor België of .tv voor … Tuvalu?

Te zien in Tuvalu

In de loop der jaren zijn er steeds meer domeinextensies bijgekomen die niet gekoppeld zijn aan een land. Zo zijn .cool, .sexy en .sucks extensies die officieel te registreren zijn. Voordat deze topleveldomein extensies bestonden was er al een trucje om een bijzondere domeinnaam te claimen. Zo kwam de eilandstaat Tuvalu plotseling in de schijnwerpers te staan omdat zij in het bezit waren van de .tv landextensie. Verschillende televisiezenders maakte hier gebruik van door hier een domeinnaam te registreren. De Nederlandse televisie productie maatschappij Tuvalu Media heeft overigens gekozen voor de domeinnaam tuvalu.nl, dus niet de .tv landextensie.

Commerciele landextensie in Nederland

Een Nederlands bedrijf die commerciële activiteiten uitvoert, moet deze onderneming gebruik maken van .nl of .com? Dus de landextensie of het toplevel domein voor commerciële websites? Hier is geen zwart-wit antwoord op te geven.

Voor zoekmachinesis de extensie met name van waarde voor lokaal zoeken. Bij een Nederlandstalige zoekopdracht kan een .nl landextensie voordeel bieden. Voor bedrijven die internationaal opereren kan het juist een nadeel zijn. Grote SEO bedrijven geven vaak aan dat er weinig verschil in zit, alleen richten deze experts zich vooral op de internationale markt. Bedrijven in de Verenigde Staten zullen niet snel voor .us kiezen maar liever voor .com of een andere extensie die niet gekoppeld is aan een land. Buiten Amerika weegt het gebruik van een landextensie zwaarder.

Daarnaast is er de perceptie van de bezoeker. Hoewel .nl of .be beide naar een Nederlandstalige website kunnen verwijzen, zal de inhoud doorgaans afgestemd zijn op de inwoners van dat land. Wanneer het een bedrijf betreft, zal direct duidelijk worden waar deze onderneming zich bevindt. Zelfs een webshop die ook levert in Nederland zal zich met een .be domein duidelijk profileren als een Belgische organisatie.

Geen uniforme strategie

Als je de kunst wilt afkijken van succesvolle ondernemingen, dan kom je met informatie over landextensies bedrogen uit. Over het algemeen kun je stellen dat nationaal gerichte ondernemingen bij voorkeur het topleveldomein van dat land kiezen. Wanneer dit niet het geval is, kan het een kwestie zijn van te laat registreren.

Zo is Bol.com een bekende, Nederlandse webwinkel terwijl op Amazon. nl juist de Amerikaanse concurrent te vinden is. Amazon maakt onderscheid tussen verschillende landen zoals .de en .co.uk terwijl de webshop gericht op Amerikanen op .com gehuisvest is. Ze bezitten tevens .us maar die verwijst direct door naar .com. Bol.nl bestaat wel, maar die is sinds 2019 in handen van het bedrijf Bol | van Staveren. Bij het Nederlandse bedrijf Action is gekozen voor action.com als hoofbestemming, met een directe doorverwijzing vanuit action.nl naar het subdomein action.com/nl-nl.

Met name rond de eeuwwisseling was er sprake van domeinkapers die grote aantallen domeinnamen registreerden om hier later veel geld voor te vragen aan geïnteresseerde ondernemingen.

Handig artikel voor je?