Landingspagina

Landingspagina

De term ‘landingspagina’ wordt regelmatig verward met ‘homepage’, toch zijn het andere soorten webpagina’s met doorgaans een afwijkende vorm, inhoud en doelstelling. Het kunnen beide bestemmingen zijn waar de aanbieder op stuurt, de redenen om te kiezen voor een landingspagina of homepage zullen behoorlijk verschillen. Synoniemen  voor landingspagina zijn onder andere ‘landing page’, ‘lead capture page’ en ‘squeeze page’.

Wat is het doel van een landingspagina?

Om het doel van een landingspagina te begrijpen is het van belang om eerst de functie van een homepage te doorzien. Als een bezoeker binnenkomt op de standaard hoofdpagina van een website zal er doorgaans een menu aanwezig zijn met subonderwerpen. De content op deze pagina is breed van opzet met basisinformatie zonder noemenswaardige diepgang. Het is voornamelijk een index of wegwijzer om de bezoeker te informeren over de content op de website.

Een landingspagina is ook een pagina waar bezoekers op binnenkomen, daarmee houden de overeenkomsten met de homepage eigenlijk wel op. Op landingspagina’s is er juist een duidelijke focus, er is weinig afleiding en alle informatie die noodzakelijk is om de boodschap over te dragen is hier te vinden. Een bezoeker converteren speelt een belangrijke rol op dit type webpagina, dit kan een aankoop betreffen maar ook bijvoorbeeld het aanvragen van een offerte of het downloaden van een ebook.

Segmentatie van de doelgroep

Een bedrijf dat nationaal actief is kan voor verschillende gemeenten waar ze diensten aanbieden een unieke landingspagina inrichten. De informatie is grotendeels hetzelfde met het verschil dat de informatie specifiek gericht is op inwoners van die gemeente. Deze strategie is gebaseerd op het feit dat veel mensen naar lokale aanbieders zoeken door naast de dienst ook een plaatsnaam in te geven. Daarnaast kan een zoekmachine ook de locatie van de gebruiker bepalen.

Affiliate marketing

Ook wederverkopers maken vaak gebruik van landingspagina’s om producten of diensten te verkopen. Bij affiliate marketing worden zaken aangeprezen door externe partijen, bij een succesvolle transactie ontvangt de affiliate hiervoor een commissie. Dit soort pagina’s worden ook wel ‘microsites’ genoemd. Ze richten zich specifiek op één product met veel verwijzingen naar een verkooppagina. Er is verder geen subnavigatie, daardoor kunnen deze pagina’s soms erg lang worden. Het is een bekend gegeven in marketing dat mensen die langer interesse tonen in een aanbod meer bereid zijn om op het aanbod in te gaan. Meer content kan daarmee tot een hogere conversie ratio leiden.

Alles op één pagina

Bij website analyse is het mogelijk dat een landingspagina een relatief hoge bounce rate heeft. Dit is het aantal bezoekers 
dat slechts één pagina bezoekt op een website en vervolgens het domein weer verlaat. Omdat alle relevante informatie op dezelfde landingspagina wordt aangeboden is verder navigeren niet nodig, daarmee hoeft aan een hogere bounce rate niet direct een negatieve waarde toegekend te worden. Sterker nog, als de pagina de vraag van de bezoeker beantwoord en mogelijk tot een conversie leidt betreft het een succesvolle pagina.

Handig artikel voor je?