Lengte content

Wat is lengte content?

Bij lengte content in deze context gaat het niet over pageLength, wat van toepassing is op het formatteren van rijen op de pagina. Het gaat hier om de hoeveelheid content op een webpagina. Dit is namelijk een belangrijk meetpunt voor het zoekalgoritme en daarmee van belang voor SEO. Met andere woorden; we hebben het over de hoeveelheid content op een pagina die zichtbaar is voor bezoekers én webcrawlers.

Langer is beter

Het is niet nodig om een arts te bezoeken, bij ‘langer is beter’ hebben we het uiteraard over de lengte van de content op een webpagina. Er zijn factoren die bepalen hoe lang een pagina is, tekst zal doorgaans een aanzienlijk deel van de pagina bestrijken. Zoekmachines zoals Google indexeren de gehele pagina. Hoewel rich media content waaronder afbeeldingen worden geïndexeerd is het toch vooral de tekst die bepalend is om zoekresultaten te bepalen. Als een tekst over een specifiek onderwerp gaat, dan is dit merkbaar aan sleutelwoorden die steeds weer terugkeren. Als een tekst bijvoorbeeld gaat over zoekmachine optimalisatie voor online marketing, dan zal de term SEO (Search Engine Optimization) regelmatig vallen. Als het woord SEO dus vaker voorkomt dan weet de webcrawler wat het hoofdonderwerp op de pagina is.

Overmatig gebruik van specifieke woorden heeft een averechts effect, deze Black Hat SEO methode wordt ‘keyword spamming’ genoemd. Lange teksten kunnen veel belangrijke woorden bevatten en bieden ook meer informatie. Dit is voordelig voor de ranking in Google op meerdere zoektermen.

Longread pagina’s schrijven

Bij de lengte van content op een pagina speelt tekst een belangrijke rol. Hoewel kwantiteit niet de enige factor is speelt het aantal woorden wel degelijk een rol om de vindbaarheid in Google of Bing te verbeteren. Je kunt niet over ieder onderwerp duizenden woorden schrijven, in dat geval wordt vaak gekozen voor een blog of begrippenlijst. In dit deel van een website komen veel kortere pagina’s te staan die unieke onderwerpen aansnijden met de focus op slechts één zoekterm. Afzonderlijk zal een pagina van 300-400 woorden niet hoog ranken maar als onderdeel van een groter geheel hebben korte pagina’s zeker impact op de ranking.

Een longread pagina is 1000+ woorden lang. Er is geen vaste lengte van deze content te bepalen maar langer wordt doorgaans als beter gezien. Om duizenden woorden over een onderwerp te schrijven kan echter een uitdaging vormen. Om de aandacht van de lezer vast te houden is nog moeilijker. Hier zijn enkele eigenschappen waar een longread pagina aan moet voldoen:

  • Een breed onderwerp wordt onderverdeeld in gerelateerde subonderwerpen.
  • De wijze van schrijven is meer verhalend en is prettig om te lezen.
  • Er wordt rekening gehouden met de doelgroep, bijvoorbeeld door voor een ‘buyer persona’ te schrijven.
  • De tekst wordt opgedeeld met alinea’s en subkoppen.
  • Er kan een index worden toegevoegd voor subnavigatie.

Het is mogelijk om de lengte van content of beter gezegd de pagina uit te breiden met afbeeldingen, videoclips of infographics. Toch zal tekst leidend blijven binnen deze SEO strategie.

Handig artikel voor je?