Linkprofiel, wat is dat? #

Het internet is een collectie van webpagina’s die met elkaar verbonden zijn via links ofwel koppelingen. Daarbij is onderscheid te maken tussen externe links en interne links.

Een externe link komt vanuit een pagina op een ander domein of verwijst naar een pagina vanuit een ander domein.

Een interne link is een koppeling tussen twee pagina’s op hetzelfde domein. Alle koppelingen hebben een waarde op basis van meerdere meetpunten. Met een linkprofiel kun je de kwaliteit van koppelingen in context brengen en analyseren.

Hoe werkt een linkprofiel? #

Op een website met meerdere pagina’s zullen inbound links aanwezig zijn. Dit zijn koppelingen naar de verschillende pagina’s op die website. Daarnaast zijn er links die naar andere websites verwijzen en koppelingen die vanuit andere websites komen.

De basisfunctie van een link is het toegankelijk maken van een webpagina. Daarnaast is er ook een SEO waarde toe te kennen aan links om zo de zichtbaarheid in zoekmachines te verbeteren.

Door een linkprofiel te genereren is het mogelijk om de kwaliteit van iedere koppeling op zich en alle koppelingen als geheel te bepalen.

Linkprofiel of sitemap? #

Er zijn meerdere SEO tools online die je kunt gebruiken om een linkprofiel te genereren en analyseren. Dit is niet hetzelfde als een sitemap. Dat is een overzicht van alle pagina’s op een domein.

Een sitemap kan gebruikt worden om een website beter doorzoekbaar te maken voor webcrawlers, het is een soort routeplanner voor bots. Een linkprofiel is meer bedoeld als een analyse methode binnen SEO.

Wat is een goed linkprofiel? #

In de eerste plaats moeten koppelingen binnen een website daadwerkelijk verwijzen naar een pagina. Als websites worden onderhouden, aangepast of migreren dan is het mogelijk dat URL’s verdwijnen of veranderen.

Als er elders koppelingen worden gemaakt naar deze pagina’s dan moeten deze links aangepast worden. Dode links zijn niet goed voor de bezoeker en ook niet goed voor SEO.

Zijn 100 externe links altijd beter dan 10 externe links naar een pagina op een website? Het gaat niet alleen om kwantiteit maar ook om kwaliteit.

Als websites met een hogere autoriteit een link leggen dan heeft dit meer waarde dan een koppeling vanuit een website met een lage rating. Het is daarom van belang om kritisch te zijn bij het werven van externe links.

Organische links hebben meer waarde dan betaalde koppelingen. Zo moeten gesponsorde links voorzien worden van een ‘nofollow’ tag om penalties vanuit Google te voorkomen.

Maar hoewel crawlers deze koppelingen niet volgen kunnen bezoekers uiteraard wel op de koppeling klikken. Dit zorgt voor meer views en een hogere autoriteit.

Vergeet niet dat een koppeling niet meer is dan een verwijzing naar een pagina. De kwaliteit van content op de pagina’s blijft de voornaamste graadmeter voor succes. Verwijzingen naar lage kwaliteit pagina’s hebben minder impact op een goed linkprofiel dan links naar pagina’s die met zorg zijn ingevuld.

Er is niet één kenmerk wat een linkprofiel goed maakt. Het is de combinatie van kenmerken die zorgt voor een sterk linkprofiel.

Handig artikel voor je?
Updated on augustus 24, 2022