Longtail keywords, wat zijn dat eigenlijk?
Online zoeken is een kunst op zich. Je wilt naar een gekostumeerd bal in Amsterdam maar als je zoekt op ‘bal’ dan vindt je vast niet wat je zoekt. ‘Bal’ en ‘Amsterdam’ geeft als resultaat iets met Ajax of een snackbar die een gehaktbal met mosterd in de aanbieding heeft.
Longtail keywords bieden de oplossing om snel de meest relevante website te vinden, door meerdere zoektermen in te geven dus. SEO experts kennen deze truc ook en proberen zo een hogere positie in Google te behalen voor hun klanten.
Short tail longtail keywords
‘Tail’ betekent letterlijk ‘staart’. Een short tail zoekterm bestaat uit één keyword. Dit woord kan meerdere betekenissen hebben zoals ‘bal’ uit de introductie. Met ‘gekostumeerd bal’ of ‘bal gehakt Amsterdam’ zoek je met slechts een woord of twee extra veel specifieker naar een passend antwoord.
Zoekmachines zoals Google brengen vraag en aanbod bij elkaar. Aanbieders kunnen het proces een handje helpen door te bepalen welke zoektermen mensen gebruiken en deze longtail keywords op te nemen binnen webpagina’s.
Vraag het aan Jeeves
Toen zoekmachines als AltaVista en Lycos slechts overweg konden met cryptische beschrijvingen waarbij je ‘computertaal’ moest ingeven, zou de virtuele butler Jeeves jouw vraag direct beantwoorden. Dat was de gedachte achter “Ask Jeeves”, een zoekmachine uit 1996 die later omgedoopt zou worden tot Ask.com.
In plaats van statische resultaten op basis van rigide zoektermen was het algoritme in staat om zoekopdrachten in context te plaatsen. Pas veel later zou Google synoniemen en semantisch zoeken integreren binnen hun bekende search engine. Zoeken op basis van natuurlijke spraak is ook van belang in nieuwe technologieën zoals spraakgestuurd zoeken.
Geen concurrentie met jezelf
Een bewezen manier om beter te scoren in Google is het publiceren van een blog. Een paar keer per week of maand een nieuw artikel en de website schiet omhoog in de ranking. Tot er pagina’s gepubliceerd worden met soortgelijke zoektermen.
Door longtail keywords te gebruiken is het mogelijk om meer variatie te brengen in de relevante zoektermen zonder concurrent van jezelf te worden. Met drie of vier woorden in verschillende samenstelling of met synoniemen worden er meerdere invalshoeken gecreëerd die uiteindelijk naar hetzelfde domein leiden. Zo kunnen minder populaire zoekopdrachten samen toch voor een betere domain ranking zorgen.
Goedkoper adverteren met longtail keywords
De concurrentie op populaire zoektermen kan groot zijn. Door meer woorden aan de zoekopdracht toe te voegen wordt het het aantal overeenkomstige zoekopdrachten weliswaar kleiner maar de kosten per klik zullen ook dalen. Daar komt nog bij dat mensen die zoeken naar ‘gekostumeerd bal in Amsterdam’ naar zeer specifieke informatie op zoek zijn.
Als aanbieder van balzalen of baljurken kun je zo exact de juiste doelgroep aanspreken. Denk aan ‘jurk voor gekostumeerd bal in Amsterdam’. Adverteren in Google werkt via een bieding systeem.
Diversiteit in longtail keywords lijkt nog steeds een effectieve zoekmachine optimalisatie methode te zijn. Het stelt de aanbieder in staat om via SEO en SEA precies de juiste doelgroep aan te spreken. Daarnaast is het makkelijker voor internetgebruikers om de juiste pagina’s te vinden.