LSI zoekwoorden

LSI zoekwoorden, wat zijn dat?

LSI zoekwoorden zijn keywords die conceptueel verbonden zijn aan termen die zoekmachines gebruiken om content op een webpagina te begrijpen. De afkorting staat voor Latent Semantic Indexing, wat in het Nederlands letterlijk staat voor Latente Semantische Indexatie. Voorheen maakte zoekmachines uitsluitend gebruik van specifieke zoektermen om het onderwerp van een webpagina te bepalen. Met LSI zoekwoorden wordt informatie op de volledige pagina gebruikt om de relevantie tot een onderwerp te bepalen. Een snelle manier om aangrenzende woorden op te zoeken is het gebruik van Autocomplete in de zoekbalk. Deze resultaten zijn contextueel, en niet alleen bepaald op basis van populariteit en zoekvolume.

Gebruik van synoniemen en gerelateerde termen

Teksten schrijven voor zoekmachines of voor mensen werd in het verleden op een geheel andere wijze ingevuld. Na grondig keyword onderzoek werden populaire zoektermen bepaald, waarbij onderscheid werd gemaakt tussen short tail en long tail keyword, of tussen primaire en secundaire zoektermen. De tekstschrijver ontving deze woordenlijst, eventueel met een specifiek aantal intenties dat een term in de tekst moet voorkomen. Zo werden teksten geoptimaliseerd voor de zoekmachines, niet noodzakelijk voor de lezer. Dit heeft geleid tot een groot aantal teksten met kromme zinnen en overdadig gebruik van specifieke woorden. Dit kwam de leesbaarheid zeker niet altijd ten goede, ook had de tekstschrijver beduidend minder vrijheid in woordkeuze en schrijfstijl.

Een cobra in de tuin is geen tuinslang

Deze rigide vorm van schrijven is met LSI zoekwoorden verleden tijd. Zoekmachines zoals die van Google kijken niet langer naar de keywords in de metadata, ze houden nog wel rekening met H-tags en specifieke woorden of woordcombinaties. Daarnaast wordt er ook getoetst op soortgelijke termen. In een normale schrijfwijze zal namelijk niet altijd hetzelfde woord voor een object of concept gebruikt worden, dit geldt met name voor literaire teksten. Ook commerciële teksten maken vaak gebruik van synoniemen. Denk aan schoenen, schoeisel of sneakers. Dan zijn er de subcategorieën zoals schoenen, damesschoenen of pumps. Bij LSI zoekwoorden zal de zoekmachine zelf relevante woorden kiezen en evalueren of deze woorden eveneens voorkomen op de pagina. Zo kan er bij een pagina over koffie met als hoofdonderwerp ‘koffiebonen’ automatisch gezocht worden naar ‘espresso’, ‘cold-brew’ of ‘filtermaling’. Deze woorden komen namelijk ook voor op soortgelijke pagina’s. Google legt zo een alsmaar groeiende index aan met relevante woorden en termen, om zo meer relevante zoekresultaten weer te geven. Zo weet Google het verschil tussen een gevaarlijke cobra in de tuin, of een slang om het gras mee te sproeien.

Betere SEO met LSI zoekwoorden

De nadruk op ‘gecalculeerde’ teksten heeft veel oudere pagina’s doen kelderen in de zoekresultaten. Een blog over brood met tien maal het woord ‘brood’ en vijf maal ‘bruin brood’ scoort door LSI zoekwoorden minder goed dan een pagina die ook de woorden ‘broodjes’, ‘boterham’ en ‘baguette’ bevat. Bij het ranken van de pagina’s worden relevante zoektermen namelijk ook gewogen. Zo is het mogelijk dat iemand die zoekt op ‘broodbeleg’ tussen de zoekresultaten pagina’s over jam of pindakaas ziet. Google ‘weet’ wat er op een snee brood wordt gesmeerd.

SEO schrijven vervult nog steeds een functie, met als voornaamste verschil dat teksten meer moeten aansluiten op de werkelijke behoefte van de bezoeker, het zoekmachine algoritme volgt vanzelf.

 

Handig artikel voor je?