Marketing

Marketing

Het concept ‘marketing’ als een wetenschappelijke discipline is wellicht minder oud dan je zou denken. Het ontstaan van marketing wordt toegeschreven aan de zoektocht naar afzetmogelijkheden om het overschot van producten uit de landbouw in Illinois aan het begin van de twintigste eeuw te kunnen verkopen. Daarvoor was er ook sprake van marketing maar dan beperkt tot economische theorie.

Met name het ‘overschot’ als aanleiding voor de actieve promotie van goederen is in de loop der jaren voor een groot deel vervangen door ‘behoefte creëren’. Want in plaats van reeds bestaande voorraad actief promoten, wordt er steeds vaker vooraf een vraag gecreëerd naar producten of diensten. Op basis van de toegenomen vraag wordt de productie opgevoerd. Met andere woorden; marketing is niet langer een gevolg van overproductie, maar het begin van succesvol ondernemen. Platformen als Kickstarter en Indiegogo zijn hier voorbeelden van.

Wat is marketing?

Het lijkt een eenvoudige term, toch zijn er veel mogelijke definitieswaaronder:

  • Bedrijfsactiviteiten die de stroom van goederen of diensten van de producten naar de gebruiker sturen.
  • Het proces van concept, uitvoering, prijsstelling, distributie en promotie van goederen, diensten en ideeën.
  • Een verzameling van processen voor de creatie, communicatie en levering van waarde voor klanten inclusief beheersing van de klantrelatie in het voordeel van de organisatie en stakeholders.
  • Menselijke activiteiten gericht op het vervullen van behoeften en verlangens door middel van ruil.
  • Elke activiteit die consumenten en producenten met elkaar verbindt.

Ook wordt de definitie “oorlog tussen concurrenten” genoemd. Niet alleen verandert de invulling van marketing in de loop der tijd, ook de interpretatie loopt flink uiteen.

Online marketing

Vrijwel alle definities lopen spaak in online marketing. Denk aan websites als Marktplaats waar zowel bedrijven als particulieren nieuwe en tweedehands producten door elkaar aanbieden. Via betaalde plaatsingen kan het aanbod beter zichtbaar worden gemaakt. Voor verkiezingen worden er enorme bedragen uitgegeven aan marketing via social media kanalen, daarnaast is er influencer marketing, zijn er betaalde links en nog veel meer.

Hoewel deze activiteiten vaak gericht zijn op de verkoop van producten of diensten, is er ook een toenemende nadruk op branding en imago building. Een verschil met online marketing ten opzichte van andere vormen is het detail waarmee resultaten vastgelegd kunnen worden. Denk aan views, kliks en conversies waarbij de doelgroep tot individueel niveau uitgesplitst kan worden.

Dit product verkoopt zichzelf

Er wordt wel beweerd dat producten populair worden vanwege de kwaliteit of meerwaarde die ze bieden. De eerste klanten zijn tevreden, keren terug als klant en via mond-op-mond reclame kan het bedrijf groeien. In praktijk is dit zelden het geval, en ligt er doorgaans marketing achter het succes.

Daarbij is het vaak niet de ‘first to market’ aanbieder die het meeste succes boekt, maar de volgers die het product op een aantrekkelijke wijze verpakken. Denk aan de bekende Oreo sandwich koekjes, die feitelijk gezien een schaamteloze kopie zijn van Hydrox koekjes. Maar klanten die beide produceren in de schappen zien liggen zullen Hydrox als de kopie bestempelen omdat dit merk minder marketing inspanningen verricht.

De “oorlog tussen concurrenten” als definitie uit zich duidelijk in vergelijkende reclame. Zo was er ooit de “Pepsi proef” waarbij consumenten blind hun favoriete cola moesten kiezen. Daarbij stelde Pepsi zich op als directe concurrent van Coca Cola.

Handig artikel voor je?