Microformats, hoe zit dat precies?
Code in HTML is voornamelijk gemaakt voor machines die code interpreteren en vervolgens weergeven voor mensen. Microformats werken anders en zijn in de eerste plaats bestemd voor mensen.
Het concept ontstond rond 2005 zonder centrale aansturing met als doel informatie op het internet beter vindbaar te maken. Dit geldt zowel voor algoritmen als voor personen die deze informatie bekijken.
CommerceNet zou microformats promoten. Er ontstond een community waarin diverse ontwikkelaars het concept verder invulling zouden geven. Later zou er nog een tweede versie verschijnen.
Microformats maken HTML leesbaar
Microformats wordt ook wel afgekort met μF. Het is een standaard formaat om gestructureerde en semantische data in HTML op te nemen.
Daarnaast is er een API die gebruikt kan worden door zoekmachines, data verzamel tools en andere software. Er worden eenvoudige patronen gebruikt om online informatie meer inzichtelijk te maken. Denk aan personen, organisaties, evenementen en locaties.
Objecten worden voorzien van een beschrijving en komen op leesbare wijze in de HTML code van een webpagina te staan. Alle bekende internetbrowsers bieden ondersteuning voor microformats. Deze informatie maakt het eenvoudiger om informatie op te vragen van webpagina’s die relevant kan zijn voor gebruikers.
Voorbeelden van microformats zijn:
- hAtom
- hCalendar
- hCard
- hProduct
- XOXO
Er zijn browser extensies die microformats automatisch opsporen in HTML code. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om meerdere coördinaten uit te lezen om deze op een Google Map weer te geven.
Wat is het idee achter microformats?
Structuur brengen in HTML pagina’s is niet eenvoudig voor geautomatiseerde software en vaak onmogelijk voor mensen. Met microformats wordt data op een andere wijze benaderd, vanuit een menselijk perspectief op basis van semantische data. Er wordt gesproken van een evolutionaire revolutie.
Eenvoudig gesteld zorgen microformats voor een betere leesbaarheid van HTML pagina’s voor zowel bots als personen. Het is geen nieuwe taal, het is ook niet onbeperkt uitbreidbaar. Het doel is een specifiek probleem op te lossen met een zo eenvoudig mogelijk uitgangspunt. Ontwerp dient altijd vanuit menselijk oogpunt te geschieden, machines volgen later.
De drie basisprincipes zijn:
- Reduce: De meest eenvoudige oplossing is in principe de beste oplossing.
- Reuse: Werk vanuit bestaande principes en probeer niet opnieuw het wiel uit te vinden.
- Recycle: Een modulaire aanpak wordt aangemoedigd met data die in HTML opnieuw kan worden gebruikt.
Bij de implementatie van microformats kunnen er in enkele gevallen conflicten ontstaan bij het lezen van data. Zo besloot de BBC in 2008 om niet langer gebruik te maken van deze informatie omdat het toegankelijk verstoorde. Zo kunnen screen reader programma’s niet altijd goed overweg met de code.
Microformats2
Voorheen werd gebruik gemaakt van RDFa en microdata. Dit vereist het leren van nieuwe attributen. Dit zou veranderen met de introductie van microformats2 waarbij de invoer van toegevoegde informatie veel eenvoudiger is en beter te begrijpen valt.
Er zijn voor de meeste talen open source libraries beschikbaar voor microformats2. Het basisconcept van microformats blijft intact bij de vernieuwde versie.