Mobiele zoekopdrachten

Mobiele zoekopdrachten, wat zijn dat?

Op dit moment wordt bijna tweederde van alle zoekopdrachten uitgevoerd op een mobiel apparaat. Per land verschilt de ratio, toch staat vast dat mobiele zoekopdrachten van groot belang zijn voor iedereen die bezig is met zoekmachine optimalisatie.

Maar omdat veel SEO experts zelf achter een grote PC zitten wordt er bij website optimalisatie voor Google niet altijd voldoende aandacht besteed aan mobiele zoekopdrachten.

Dat is een gemiste kans, zeker omdat mobiel zoeken enkele unieke voordelen kent waar Google rekening mee houdt.

Hoeveel invloed hebben mobiele zoekopdrachten?

Niet alleen vertegenwoordigt mobiel zoeken tweederde van alle zoekopdrachten, driekwart van alle zoekwoorden komt van mobiele apparaten. Dit betekent dat zowel in termen van volume als in diversiteit mobiele zoekopdrachten de boventoon voeren.

De verhouding verschilt overigens per land en regio. Zo worden in de niet-Westerse landen meer smartphones gebruikt in verhouding tot PC’s en laptops. Dit komt voor een deel omdat deze regio’s wat later zijn begonnen met computers en internet voor consumenten.

Zij hebben de stap desktop PC eigenlijk overgeslagen wat mede komt door de vele internetcafés die lange tijd populair zijn geweest.

Na de introductie van ‘Mobile First’ is Google een stap verder gegaan met ‘Mobile Only’. Dit betekent dat de zoekindex exclusief samengesteld wordt uit de gegevens van mobiele websites, niet langer de desktop versie. Dit geeft aan hoe belangrijk mobiele zoekopdrachten zijn geworden.

Op welke manieren kun je mobiel zoeken?

Een smartphone is in veel opzichten gewoon een kleine computer. Er zijn veel verschillende merken en modellen leverbaar maar de basisfunctionaliteit blijft eigenlijk hetzelfde. Dit speelt zeker een rol in het succes van mobiele zoekopdrachten.

Zo kun je op deze manieren zoeken op een mobieltje:

  • Met de browser: Op iedere smartphone vind je een browser. Niet alleen Android zoekt standaard met Google in Chrome, het is ook de standaard zoekmachine op Apple iOS via de Safari browser.
  • Met de Google app: Het is daarnaast mogelijk om de Google app te installeren die extra functionaliteit biedt. Denk aan automatische vertaling van foto’s of teksten.
  • Met de locatie: Bij mobiele zoekopdrachten is het ideaal dat je kunt zien welke winkels er in de buurt zijn. Als je naar een filiaal zoekt van Starbucks voor een frappuccino dan vind je direct de dichtstbijzijnde locatie.
  • Met je stem: Typen op een scherm is niet voor iedereen even prettig, er zit gelukkig standaard een microfoon op iedere smartphone. Spraakgestuurd zoeken heeft zeker impact op de wijze waarop online gezocht wordt.

 

Verder zijn er nog een aantal opties zoals zoeken met tekst, op afbeeldingen, via Maps of met Google Shopping. Hoewel YouTube als apart platform gezien kan worden is het ook mogelijk om bedrijven, producten en achtergrondinformatie te vinden via het bekende video platform.

Slimmere mobiele zoekresultaten

Als de input verandert dan zal de wijze waarop zoekopdrachten geformuleerd worden ook veranderen. Bij mobiele zoekopdrachten kan de locatie bepalend zijn voor de zoekresultaten. Als je zoekt met spraak dan zal de formulering anders zijn.

Door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie en semantisch zoeken is het mogelijk om zoekresultaten beter af te stemmen op de input.

Handig artikel voor je?