Onderscheidend vermogen

Onderscheidend vermogen, wat is dat?

Jij bent uniek. Tenminste, dat is wat jouw ouders je verteld hebben toen je jong was. Toen je ouder werd en ontdekte dat ‘uniek’ niet per definitie ‘bijzonder’ betekent ging de glans er een beetje af.

Het zit in de menselijke natuur om enerzijds deel uit te willen maken van een groep en anderzijds onszelf onderscheiden om als uniek individu voor de dag te komen. Dit geldt ook voor bedrijven die op basis van onderscheidend vermogen succes kunnen boeken of juist ten onder kunnen gaan.

Heeft een onderneming onderscheidend vermogen?

In basis staat onderscheidend vermogen voor de mate waarin een onderneming, organisatie, merken, product, dienst of persoon zichzelf onderscheidt voor een doelgroep.

Een eigenschap die de concurrentie niet bezit of minder goed uitvoert. Ondernemen betekent concurreren, als iedereen precies hetzelfde doet op dezelfde wijze wordt het lastig om te groeien.

Als je onderscheidend vermogen hebt dan kun je hiermee succes boeken of juist volledig de mist in gaan. Daarom zal een organisatie bewust keuzes moeten maken bij het kiezen van onderscheidende kenmerken.

Onderscheidend vermogen kan gericht worden op eindconsumenten maar ook op merken of tussen kanalen. Zo kan een fabriek die altijd op tijd levert zich onderscheiden. Marktleider zijn is ook een onderscheidend kenmerk, denk bijvoorbeeld aan het ritsen merk YKK dat ongeveer veertig procent van de markt in deze sector bezit.

7 manieren om je bedrijf te onderscheiden

Er zijn volop mogelijkheden om je als bedrijf te onderscheiden van de concurrentie. Sommige ondernemers proberen overal nét iets beter in te zijn terwijl andere bedrijven willen uitblinken op één kenmerk. Hier zijn zeven voorbeelden van onderscheidend vermogen:

  1. Prijs
  2. Assortiment
  3. Kwaliteit
  4. Service
  5. Innovatie
  6. Marketing
  7. Niche

 

Bedrijven die reeds succesvol zijn maar hun groeipotentieel willen verkennen kiezen er soms voor om andere markten aan te boren of nieuwe producten te ontwikkelen onder een andere naam.

Zo wordt het oorspronkelijke merk beschermd tegen imagoschade.

Bieden webshops voldoende onderscheidend vermogen?

De drempel om via internet producten verkopen ligt aanzienlijk lager dan retail. Met dropshipping hoef je niet eens eigen voorraad aan te leggen. Op platformen als Amazon, Bol of AliExpress kunnen aanbieders snel hun assortiment publiceren en verkopen.

Maar hoe kun je als verkoper onderscheid maken?

Als het standaard producten betreft die elders worden ingekocht dan kom je bijvoorbeeld op Bol.com bij een lijstje verkopers te staan. Het systeem kiest automatisch een aanbieder en de klant mag zelf een alternatief kiezen. Bij standaard producten zal de prijs doorgaans doorslaggevend zijn.

Op AliExpress worden veel identieke producten geleverd maar hier zijn ze niet samengevoegd op basis van productcode. Het is aan de klant om te bepalen bij wie ze bestellen.

Hier kan prijs een factor zijn, daarnaast kan het aantal positieve reviews van de verkoper ook een grote rol spelen. Als meerdere klanten aangeven dat producten niet binnenkomen en er niet gereageerd wordt op vragen dan kies je eerder voor een aanbieder met een 5-sterren waardering en veel klanten.

Handig artikel voor je?