Outsourcing, wat is dat?
Er zijn zaken die je als ondernemer moet uitbesteden omdat je hier intern de mogelijkheden niet voor hebt. Er zijn ook zaken die je zelf wel kunt uitvoeren maar om bepaalde redenen wil je dit liever aan anderen overlaten.
In beide gevallen wordt dit outsourcing of in het Nederlands ‘uitbesteding’ genoemd. Op zich is het niet nieuw of bijzonder om outsourcing toe te passen, het is wel een trend die in de jaren negentig is begonnen en zich nog steeds voortzet.
Waarom outsourcing toepassen?
Vroeger was er voor ieder karwei een specialist. Een schoenmaker maakte schoenen, een kleermaker maakte kleren. Door industrialisatie werden bedrijven groter en zouden ze steeds meer in eigen hand nemen. Een eigen administratie afdeling in plaats van een externe boekhouder bijvoorbeeld. Of winkels met eigen producten, magazijn en personeelsafdeling.
In de jaren negentig besloten veel bedrijven om weer terug te keren naar hun kerntaken en andere zaken uit te besteden. Afdelingen binnen bedrijven werden opgeheven of teruggeschaald. Dankzij outsourcing konden organisaties zich weer bezighouden met de zaken waar ze echt goed in zijn.
Ieder bedrijf een specialisme
Een schoonmaakbedrijf kan schoonmakers regelen die de rommel opruimen op een externe locatie als het vaste personeel naar huis is. Het is ook mogelijk om zelf schoonmakers in dienst te nemen maar dit vereist werving, personeelsadministratie en andere zaken.
Een specialist kan het werk en bijbehorende administratie minstens zo goed uitvoeren. Met outsourcing maken bedrijven gebruik van elkaars specialiteiten en kunnen ze de aandacht vestigen op hun core business.
Outsourcing als onderhandelingsstrategie
Bedrijven als Apple en Samsung zijn groot genoeg om een eigen fabriek te bouwen. Toch laten ze veel producten maken door bedrijven als Foxconn. Een reden voor dit type outsourcing is het voordeel dat met onderhandelingen te behalen valt.
Bedrijf A vraagt een bedrag voor productie, bedrijf B vraagt meer. Bedrijf A kan niet in prijs omhoog gaan want dan kiest de opdrachtgever voor bedrijf B of C.
Omgekeerd bestaat er een risico voor de opdrachtgever. Als de leverancier een klant weet te strikken die beter betaalt of onder betere voorwaarden een contract afsluit dan zit de eerste opdrachtgever plotseling zonder uitvoerende krachten.
Monopolie positie en ideeën stelen
Dr Pepper heeft niet in ieder land fabrieken staan. In Nederland wordt de frisdrank middels outsourcing door Coca-Cola gemaakt. In Canada en Polen is Dr Pepper echter in handen van concurrent Pepsi. Er is Dr Pepper van de Snapple Group, ook Orangina Schweppes speelt een rol in de distributie van dit product.
Door rechtszaken, fusies en outsourcing wordt hetzelfde drankje wereldwijd door meerdere bedrijven op de markt gebracht. In Nederland zou Bavaria het contract verliezen om Dr Pepper te maken, met Dr Foots kwamen ze al snel met een soortgelijke variant op de markt.
Bij outsourcing bestaat de kans dat het bedrijf dat werkzaamheden verricht voor een opdrachtgever later concurrent wordt omdat de kennis binnen het uitvoerende bedrijf aanwezig is.