Paginaweergave

Paginaweergave, vertel is meer.

Het lijkt zo eenvoudig. Iemand bezoekt een internetpagina, die tel je en zo kom je achter het totaal aantal bezoekers. Maar dan blijkt dat er onderscheid gemaakt wordt tussen pageviews,  unique views, hits, visitors, bounce rate en  impressions.

Daar komt nog bij dat niet iedereen dezelfde termen gebruikt in dezelfde situatie. In dat geval is bij zoekmachine optimalisatie doorgaans de beste zet om de Google richtlijnen te volgen. Dit is immers de search engine  waar je de SEO op zult richten. Laten we eens bekijken wat zij als definitie stellen van een paginaweergave of pageview.

Hoe telt Google paginaweergaves?

Niet alleen is Google de populairste zoekmachine van het westelijk halfrond, ze bieden ook een flink aantal gratis analyse tools aan waaronder de toepasselijk genaamde Analytics.
Google beoordeelt een paginaweergave ofwel pageview als een pagina die bekeken is en met de Analytics tracking code wordt geregistreerd. Wanneer er binnen één sessie meerdere pagina’s worden bezocht tellen ze als individuele paginaweergaves. Dan zijn er nog de unieke paginaweergaves. In dit geval wordt het aantal bezoeken aan dezelfde pagina tijdens dezelfde sessie slechts eenmaal geteld. Wanneer iemand bijvoorbeeld naar een categorie pagina kleding gaat in een website,  vervolgens naar de dameskleding pagina navigeert, weer terugkeert naar de kleding pagina om daarna de herenkleding pagina te bezoeken, dan wordt de kleding categorie pagina slechts eenmaal geteld.
Bij een standaard telling wordt deze pagina tweemaal geteld. Voor een sessie wordt doorgaans het bezoek vanuit hetzelfde IP adres voor een periode van 24 uur geteld. Dus even naar een andere website navigeren en weer terugkeren behoort tot dezelfde sessie.

Hits, bezoekers, impressies en meer

Dus een pageview is niet zo ingewikkeld, maar hoe verschilt het met andere termen?

  • Een hit is een aanvraag op een server. Als een HTML pagina uit meerdere elementen bestaat kunnen er meer hits zijn bij het laden van één pagina. Daarom zijn hits niet geschikt om het aantal bezoekers te tellen.
  • Een impressie wordt gebruikt als term voor een advertentie die op een pagina wordt weergegeven. Het betreft dus een betaald element op een pagina. Dezelfde pagina kan meerdere impressies genereren wanneer er meerdere banners worden weergegeven.
  • Een bezoeker is een persoon of beter gezegd een IP adres die een URL aanvraagt. Unieke bezoekers worden geteld binnen een sessie of het bezoek over een specifieke tijdsduur. Meerdere bezoeken aan dezelfde pagina worden ook hier als één bezoeker geteld.
  • Bij de bounce rate wordt een HTML pagina geladen op een domein, de bezoeker klikt niet verder naar een andere pagina op hetzelfde domein. Hoewel dit niet per definitie negatief hoeft te zijn, kan het duiden op een gebrek aan interesse of een technisch probleem met de website. Als het een pagina betreft met alle informatie op dezelfde webpagina zonder subnavigatie kan er geen conclusie worden getrokken uit de bounce rate.

De waarde van een paginaweergave

Op het internet wordt meer vaak als beter gezien. Meer paginaweergaves duidt op meer bezoekers, een hogere interesse of zichtbaarheid online. Met name in context heeft dit meetpunt een waarde. Stel, tijdens een promotionele campagne verdubbelt het aantal paginaweergaves. Dit kan duiden op een succesvolle campagne. Als bezoekers niet verder navigeren dan de hoofdpagina duidt dit wellicht op een probleem in content en/of techniek. Analytics is een analyse tool die deze informatie in kaart kan brengen, een SEO expert kan hier conclusies uit trekken.

Handig artikel voor je?