Penguin update

Wat is een Penguin update?

Google brengt doorgaand nieuwe updates uit aan het algoritme. Als het een grote update betreft met een aanzienlijke impact op de zoekresultaten dan wordt er een naam aan deze wijziging toegekend. In 2013 zou Google Hummingbird geïntroduceerd worden. De Penguin update zou al eerder toegevoegd worden met als doel de kwaliteit van backlinks te bepalen om zo misbruik van het algoritme tegen te gaan. Dit heeft impact gehad op een flink aantal websites.

Wanneer werd de Penguin update doorgevoerd?

De aankondiging van de Penguin update was in april 2012. De eerste naam was “Webspam Update”. De publicatie Search Engine Land besloot hier de ludieke titel “Titanic Update” aan te verbinden. De impact van deze toevoeging zou namelijk van grote invloed zijn op de ranking van een flink aantal websites.

Google reageerde door een eigen naam toe te kennen aan deze update genaamd “Penguin”. Daarmee werd de traditie van vogels voortgezet zoals Hummingbird. Ditmaal met een knipoog naar ijsbergen waar pinguïns wonen.

Wat was het doel van de Penguin update?

Backlinks vormen de ruggengraat van het Google zoekalgoritme. Een webpagina waar veel externe pagina’s naartoe linken wordt als waardevol gezien en verdient daarmee een hoge positie in de zoekresultaten. Deze koppelingen moeten eigenlijk verdiend worden door kwalitatief goede content te bieden waar andere sites graag naartoe verwijzen.

In de praktijk werden er malafide link farms opgezet en link exchanges om zo hoger uit te komen in Google. De Penguin update werd uitgerold om de kwaliteit van de koppelingen te bepalen aan de hand van de bron en een aantal andere meetpunten.

Links die niet voldeden aan de richtlijnen van Google zouden geen positieve maar juist een negatieve impact krijgen op de ranking in Google. Met als beste uitkomst een penalty en als mogelijke consequentie zelfs een volledige verwijdering uit de zoekresultaten. Vandaar dus de ‘Titanic’ bijnaam.

Het effect van de Penguin update

Volgens Google zouden ruim 3 procent van de zoekresultaten in de Engelse taal beïnvloed worden door deze update. In talen waarin dergelijke ‘spamming’ vaak voorkwam zou dit percentage nog aanzienlijk hoger liggen. Er zou nog een aanvullende 1.1 versie verschijnen die slechts op een tiende van een procent van zoekopdrachten van invloed zou zijn.

In plaats van spelen met backlinks om een hogere positie in de zoekresultaten te behalen werd de focus verlegd naar een hogere kwaliteit content op pagina’s. In plaats van het zoekalgoritme te misleiden met koppelingen zonder waarde zou het steeds meer om de kwaliteit van de pagina gaan.

Tot 2015 werden verdere Penguin updates doorgevoerd, daarna zou deze cyclus zo goed als stil komen te liggen. In 2016 werd aangekondigd dat Penguin 4.0 standaard onderdeel van het zoekalgoritme zou worden.

Daarbij kregen websites niet langer een penalty toegekend, links van dubieuze kwaliteit zouden simpelweg genegeerd worden door het algoritme. Naast een geautomatiseerd algoritme worden links voor een deel door mensen gecontroleerd op kwaliteit en betrouwbaarheid.

Handig artikel voor je?