Pixel, wat is dat?

Een pixel is het kleinste element van een rasterafbeelding. Het term komt van het woord ‘picture’ wat weer verkort is tot ‘pic’ en uiteindelijk in combinatie met de eerste twee letters van het woord ‘element’ pixel is geworden.

Voxel en texel zijn andere termen die op dezelfde wijze zijn ontstaan. De punten van een scherm worden ook wel pixels genoemd. Een uitvergrote pixel ziet eruit als een blokje, als verdachten in een strafzaak onherkenbaar in beeld worden gebracht op de televisie wordt regelmatig een mozaïek filter toegevoegd, dit wordt ‘pixelation’ genoemd.

Pixels in beweging #

Een oud PAL systeem heeft 768 beeldpunten horizontaal en 283 beeldpunten verticaal (576 door interlacing). De eerste (spel)computers waren niet in staat om zoveel pixels te generen met een verversingssnelheid van 50 beelden per seconde. Daarom werd er gebruikt gemaakt van grotere elementen, denk aan Pong met een vierkant als ‘tennisbal’.

Ook klassieke spellen als Pac-Man en Mario Bros. zijn ontworpen met eenvoudige karakters die bestaan uit een beperkt aantal punten. Dit is de reden dat Mario de herkenbare muts, overall en snor heeft gekregen, er was te weinig detail om een duidelijk gedefinieerd karakter te tekenen. In de speelfilm ‘Pixels’ uit 2015 wordt de aarde geteisterd door buitenaardse wezens die opgebouwd zijn uit blokken, wat verwijst naar de lage resolutie spellen van vroeger.

Raster of vector? #

Een bitmap of rasterafbeelding bestaat uit een gelimiteerd aantal pixels, bij inzoomen of uitvergroten zal de afbeelding minder scherp overkomen. Voorbeelden van rasterafbeeldingen zijn JPG, PNG en GIF.

Daarnaast zijn er vectorafbeeldingen, die worden opgebouwd uit lijnen die berekend worden op basis van ankerpunten en variabele waarden. Deze afbeeldingen kunnen geschaald worden zonder verlies van scherpte. Voorbeelden van vector formaten zijn EPS, AI en WMF.

Tracking pixel #

Een pixel kan naast visuele informatie ook code bevatten, een bekend voorbeeld hiervan is de ‘tracking pixel’ zoals de Google en Facebook pixel.

Dit zijn elementen op een HTML pagina die voorzien zijn van code om bezoekers te identificeren en volgen over meerdere websites. Zo worden gebruikersprofielen samengesteld die toegepast worden om gerichte advertenties weer te geven.

Het gebruik van tracking pixels is controversieel, door aanpassingen in de wetgeving moeten websites nu aangeven dat er gebruikt wordt gemaakt van methoden om bezoekers te identificeren.

De bezoeker heeft hierbij de keuze om dergelijke scripts toe te staan of te weigeren. Naast tracking kunnen hierdoor ook andere scripts geblokkeerd worden wat van invloed kan zijn op de functionaliteit van de website.

Pixel als verkoopargument #

Net zoals de eerste spellen met een beperkt aantal pixels werden ontworpen geldt dit ook voor de eerste smartphones.

Apple zou het ‘Retina’ scherm introduceren, een scherm met een pixeldichtheid die zo hoog was dat met het menselijk ook de afzonderlijke pixels niet meer waargenomen konden worden.

Binnen Apple marketing worden specifieke technische details doorgaans bewust vermeden, in plaats van SVGA, Full HD resolutie of iets dergelijks te gebruiken kwamen ze met ‘Retina’. Een eigen standaard zonder objectief toetsbare kenmerken.

Handig artikel voor je?
Updated on september 29, 2021