POP3, hoe zit dat? #

Bij het gebruik van e-mail zijn er drie protocollen die toegepast worden; SMTP, IMAP en POP3. Het derde protocol is eenvoudig en daarmee ook wat beperkt. In de jaren negentig was POP3 de standaard, tegenwoordig wordt IMAP vaker gebruikt.

Dit komt omdat de wijze waarop consumenten en bedrijven e-mails verwerken anders is geworden, met name door het gebruik van mobiele apparaten en meerdere computersystemen binnen een workflow.

Wat is POP3? #

De letters POP staan voor Post Office Protocol. POP3 is de derde versie van het POP protocol. Het betreft een standaard die door de meeste e-mail clients en en servers ondersteund wordt. Deze standaard maakt het mogelijk om e-mail berichten te ontvangen en te bewaren vanaf een server.

De ontvanger kan via POP3 mails downloaden voor offline gebruik. Na het downloaden is het niet langer nodig om een actieve internetverbinding te gebruiken. Dit was met name van belang in de jaren tachtig toen internetverbindingen langzaam en relatief duur in gebruik waren.

Op het moment dat de mail is ontvangen zal de data van de server worden gewist. Het is mogelijk om de server zodanig in te stellen dat mails nog enige tijd worden bewaard zodat het mogelijk is om data meerdere malen te downloaden binnen een gespecificeerd tijdvak.

Het POP3 protocol is echter ontwikkeld met als doel de informatie na downloaden direct te wissen van de originele bron server. De standaard poorten die gebruikt worden voor POP3 zijn poort 110 en poort 995. De standaard poort 110 is niet voorzien van encryptie wat betekent dat deze informatie mogelijk te onderscheppen valt. Dit is niet het geval met poort 995 die voorzien is van beveiliging.

Hoe wordt POP3 gebruikt? #

De meest voorkomende wijze om POP3 te gebruiken is op basis van een mailprogramma zoals Microsoft Outlook. Iedere POP3 mail server bezit een uniek adres dat moet worden ingesteld om een verbinding tot stand te brengen.

Daarnaast moet er een gebruikersnaam en wachtwoord ingevoerd worden. Daarnaast maakt POP3 onderdeel uit van meerdere standaard internet browsers. Dit stelt gebruikers in staat om e-mails te bekijken zonder een e-mail client te installeren.

Wat is het verschil tussen POP3 en IMAP? #

POP3 is een vrij eenvoudig protocol. Een e-mail wordt gedownload naar een computer voor lokaal gebruik, na downloaden zal het origineel gewist worden van de server. Met webmail worden mails beheert via een cloud server.

Zo kun je bijvoorbeeld op het werk met een PC e-mails bekijken, thuis met een laptop of op je mobiel. De data wordt in dit geval beheerd op een centrale server. Bij POP3 zijn e-mails niet langer beschikbaar nadat ze door één systeem gedownload zijn. Als het de bedoeling is om een mailing te verzenden naar een aantal ontvangers dan is dit geen bezwaar, als het nodig is om een mailbox decentraal te beheren dan zal IMAP gebruikt worden.

Sinds de jaren tachtig is het POP protocol gaandeweg aangepast en verbeterd, het blijft een vrij eenvoudig en beperkt protocol voor het verwerken van e-mail verkeer.

Handig artikel voor je?
Updated on augustus 8, 2022