QR-code #

Binnen de industrie worden al decennia lang scanbare codes gebruikt, zoals de bekende barcode die op de meeste producten staat. De consument heeft hier niet zoveel aan, ze worden dan ook gemaakt voor gebruik door producenten en in winkels.

Een codering die wel een zekere vorm van populariteit heeft verworven is de QR-code. Deze vierkante ‘barcode’ bestaat niet uit verticale lijnen van afwijkende dikte maar uit een raster van zwarte en witte vlakken. Het voordeel van deze codering is de veelzijdigheid van informatie die gebruikt kan worden. Zo is het mogelijk om een weblink te encoderen in deze afbeeldingen. De letters staan voor ‘Quick Response’, de QR-code werd geïntroduceerd in 1994.

Volgen van voertuigen #

In 1994 kwam Masahiro Hara met een zwart-wit patroon dat gebaseerd was op de zwarte en witte stenen op een Go spel bord. Het doel was om voertuigen te registreren en zo te kunnen volgen binnen het productieproces.

Sinds de introductie zijn er meerdere standaarden ontwikkeld met afwijkende toepassingen. Er zijn standaard vier methoden voor encodering waaronder cijfers en letters. Er is ruimte gereserveerd voor een versienummer, het type, positie, uitlijning, tijd en een lege ruimte zonder informatie als kader. De drie positie vlakken zorgen ervoor dat de scanner de oriëntatie kan bepalen om zo de code op de juiste wijze uit te lezen.

Gebruik op smartphones #

De camera op smartphones in combinatie met software bleek goed te passen bij de structuur van de QR-code. In eerste instantie zouden er scanner apps verschijnen, later zou er in zowel Android als Apple iOSstandaard herkenning via de camera app toegevoegd worden. In plaats van een URL in te geven zal de camera deze informatie uit de QR-code lezen. Zo kunnen complexe URL’s snel gedeeld worden met consumenten. Deze toepassing komt regelmatig voor in tijdschriften en op productverpakkingen. Door naar een webpagina te verwijzen is het mogelijk om de content later aan te passen zonder de noodzaak voor een nieuwe QR-code.

Bedrijven kunnen stickers met een code op hun producten aanbrengen ter identificatie, denk aan de koppeling van een draadloze bewakingscamera aan het basisstation. In plaats van handmatig een lange serie verificatie karakters in te voeren kan via de installatie applicatie een sticker op het product worden gescand.

Nederlandse primeur #

Deze Japanse uitvinding uit 1994 zou in 2011 door de Koninklijke Nederlandse Munt gebruikt worden in de eerste munt voorzien van een QR-code. De gelegenheid was het honderdjarig bestaan van het gebouw van deze instelling. Wanneer de afbeelding gescand wordt zal er verwezen worden naar een pagina over deze mijlpaal met informatie omtrent de productie van deze speciale munt. Nigeria, Rusland en Ghana zouden later volgen. In 2016 zou de Bharat QR geïntroduceerd worden, een standaard voor banken in India.

Augmented Reality #

Een andere toepassing van QR-codes is het gebruik in augmented reality. Dit is een technologie die een digitaal object over een werkelijke situatie heen plaatst op basis van een apparaat met camera, een beeldscherm, gyroscoop en AR software. De afbeelding is namelijk duidelijk herkenbaar dankzij het zwart-wit contrast en de optie voor oriëntatie bepaling komt eveneens van pas binnen augmented reality toepassingen.

Handig artikel voor je?
Updated on augustus 31, 2021