Mensen en computers spreken niet dezelfde taal. Dit maakt het een uitdaging om informatie leesbaar te maken voor zowel mensen als computers.

Als je een persoon een tekst laat zien op een krantenpagina met een specifiek lettertype en indeling, of dezelfde tekst op een smartphone scherm met een ander lettertype en afwijkende indeling, dan weten we op basis van de inhoud direct dat het om dezelfde tekst gaat.

Computers zijn niet zo ‘slim’ en hebben moeite om context te bepalen. Dit vormt een probleem voor zoekmachines. Mensen zoeken naar een antwoord op een vraag, terwijl het zoekalgoritme niet weet welke data hier het beste bij past.

Dankzij microformaten als RDFa is het mogelijk om computers de juiste informatie aan te bieden om zo de zoekresultaten voor internetgebruikers te verbeteren. Denk hierbij aan de weergave van een waardering in sterren bij het zoekresultaat van een restaurant of een Rich Snippet informatieblokje op de zoekresultatenpagina.

Wat is RDFa? #

RDFa is een markup extensie voor HTML5 waarmee je zaken als mensen, locaties, evenementen, recepten en recensies van een label kunt voorzien. Zoekmachines en andere webdiensten kunnen deze informatie gebruiken om zoekresultaten te verrijken wat de zichtbaarheid weer ten goede zal komen.

 Gekoppelde data #

Zoeken naar informatie op het internet is als het zoeken naar een naald in een hooiberg. Er is zoveel data dat het zonder zoekmachine onmogelijk is om de gewenste informatie te vinden. Er zijn verschillende manieren om informatie vindbaar te maken. Een centrale database bijvoorbeeld, of gedecentraliseerd in kleinere databases die soms wel, soms niet elkaar overlappen.

De wijze waarop zoeken plaatsvindt op internet werkt niet met opzichzelfstaande databases, het is van belang dat informatiebronnen aan elkaar gekoppeld kunnen worden. RDFa is een methode om gekoppelde data te publiceren in HTML5 documenten. 

Hogere zichtbaarheid online #

Door RDFa toe te passen op een website zal de weergave van data op andere locaties veranderen. Denk aan de Rich Snippets van Google, blokjes met antwoorden op vragen die internetgebruikers stellen. Of een zoekresultaat met direct onder de koppeling een sterrenwaardering op basis van recensies die voorzien zijn van de juiste tag.  bevat een groot aantal tags die zoekmachines en andere diensten kunnen uitlezen en interpreteren voor weergave.

Het Open Graph protocol van Facebook is gebaseerd op RDFa, zo kan informatie uit webpagina’s direct gebruikt worden op het social media platform. Zoekmachines en social media platformen zijn in staat deze informatie uit te lezen, het is aan de aanbieder van de website om deze data toe te voegen aan de website.

HTML5 en RDFa #

De RDFa standaard beperkt zich niet tot HTML5, het betreft een algemeen protocol dat in diverse HTML verwante talen toegepast kan worden. Zo kan het gebruikt worden in XML of SVG documenten en tevens in HTML4, XHTML1 en XHTML5 documenten.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen RDFa Lite en de meer uitgebreide volledige versie die voor alle mogelijke types van gestructureerde data markup een oplossing biedt. Daarmee is het mogelijk om laagdrempelig aan de slag te gaan met dit protocol, er kunnen ‘recepten’ worden samengesteld en er zijn daarnaast volop mogelijkheden beschikbaar voor geavanceerde toepassingen.

Handig artikel voor je?
Updated on oktober 27, 2021