Nieuws bij elkaar gebracht #

Hoe is een RRS ontstaan?

De RSS feed komt voort uit de RDF website samenvattingen methode die door Dan Libby en Ramanathan V. Guha bij Netscape was ontwikkeld. Dit formaat werd in 1999 gelanceerd. Enkele maanden later zou er een vereenvoudigd RSS formaat volgen. Netscape zou het project de komende acht jaar niet verder uitbreiden, twee organisaties zouden het stokje overnemen.

Met name het icoon dat in 2004 werd ontworpen door Stephen Hollander voor gebruik in de Mozilla Firefox browser is tot op de dag van vandaag bekend bij veel internetgebruikers, zelfs als ze nooit gebruikt hebben gemaakt van de RSS feed op zich.

Waar is RSS de afkorting van?

RSS is een afkorting die staat voor Really Simple Syndication of Rich Site Summary.

Beide termen worden geaccepteerd. Het betreft een web RSS feed waarmee gebruikers en applicaties updates naar apps kunnen sturen in een standaard formaat. Daarmee is het mogelijk om nieuwsberichten vanuit meerdere bronnen met elkaar samen te voegen. Er worden automatische controles uitgevoerd om nieuwe content te indexeren en weer te geven.

In het verleden ontstond er bij een aantal internet gebruikers de gewoonte om tabbladen open te houden en steeds opnieuw te verversen om zo kennis te nemen van de laatste updates. Bij het monitoren van meerdere kanalen zoals nieuwssites of podcasts kon dit behoorlijk wat tijd in beslag nemen. Met een RSS feed is het mogelijk om updates vanuit meerdere bronnen te ontvangen zonder hier zelf actie voor te ondernemen. Het enige wat de gebruiker hoeft te doen is een feed toevoegen aan de persoonlijke RSS feed aggregator.

Niet alle websites en diensten ondersteunen RSS, met de introductie van push berichten en notificaties op smartphones en automatische downloads op basis van abonnementen is deze methode grotendeels in onbruik geraakt.

RSS feed of Atom? #

Een andere methode om updates te ontvangen vanuit diverse bronnen is Atom. RSS zou populairder blijken omdat het eerder en vaker werd ondersteund. Toch bood Atom een aantal voordelen ten opzichte van het meer bekende RSS protocol.

Afbouw van RSS feed #

Zowel Facebook als Twitter hebben in het verleden ondersteuning geboden voor RSS, beide zijn met deze ondersteuning gestopt. Ook Shira, FeedDemon en Google Reader zijn gestaakt met RSS en Apple besloot ook om ondersteuning te verwijderen in OS X. Mozilla zou volgen terwijl Google Chrome en Microsoft Edge niet eens RSS hebben geïmplementeerd. Internet Explorer was de laatste grote browser die er wel ondersteuning voor bood.

Een probleem met RSS is dat er geen echte eigenaar bestaat. Netscape nam het initiatief, twee andere partijen gingen met het concept verder zonder officiële toestemming. Daar kwam bij dat er afwijkende ideeën bestonden over de betekenis en functionaliteit van dit systeem.

De opkomst van social media platformen ligt in dezelfde tijdlijn als de daling van de populariteit van RSS feeds. Niet alleen waren deze nieuwe social media diensten voor de meeste gebruikers praktischer van aard, ze zouden ook stuk voor stuk staken met ondersteuning van RSS. Hoewel deze technologie nog steeds bestaat en in gebruik is kan met niet langer spreken van een standaard zoals dit ooit geweest is.

Handig artikel voor je?
Updated on september 2, 2021