Satelliet websites

Satelliet websites

Er zweven diverse satellieten rond de aarde die verschillende taken uitvoeren. Als je hier een website over wilt maken, dan kun je een grote website maken over al deze satellieten. Na verloop van tijd kan deze site uitgroeien met een enorm aantal pagina’s, wat het monitoren van SEO resultaten lastig kan maken. Dan is het mogelijk om voor één satelliet een aparte niche-site  in te richten. Dit is een website die op zichzelf kan staan maar wel gekoppeld is aan de hoofdsite. De strategie van niche-sites die gekoppeld zijn aan meer algemene websites wordt satellietwebsites genoemd.

Van algemeen naar niche met een satelliet website

We hebben satellieten genomen ter illustratie, het kan over ieder onderwerp gaan. Neem bijvoorbeeld een website over mode. Na verloop van tijd zijn er duizenden pagina’s gepubliceerd op een domein die ieder hun eigen waarde vertegenwoordigen. Daardoor kan het overzicht verloren raken waarmee betrouwbare analyse onmogelijk wordt.

Naast de hoofdsite kunnen er niche-sites gepubliceerd worden, bijvoorbeeld over dameskleding, herenkleding of sportkleding. Daar wordt content op gepubliceerd die gericht is op een specifieke doelgroep. Wanneer een pagina goed presteert op deze satelliet website is het mogelijk om de pagina te verhuizen naar de primaire site. Dit kan met een 301-redirect of als geheel nieuwe pagina. In dat geval dient de pagina op de satelliet site verwijderd te worden om duplicate content te vermijden. De primaire website gaat nu profiteren van de kwaliteit die deze pagina vertegenwoordigt binnen het grote geheel.

Experimenteren met onderwerpen

Wanneer je na verloop van tijd een succesvolle website hebt opgebouwd die goed presteert in zoekmachines, dan zal je voorzichtig zijn met het publiceren van content die wellicht het succes zal ondermijnen. Sommige onderwerpen kunnen heel goed of juist heel slecht zijn voor de website als geheel, vooraf kun je dit niet altijd inschatten. Om het risico op ‘schade’ te voorkomen kun je eerst ‘proefdraaien’ op een kleinere niche-site. Als de pagina inderdaad succesvol blijkt te zijn dan wordt deze ingelijfd binnen het grote geheel, anders niet. Daarmee fungeren satelliet websites vaak als plek om te experimenteren zonder risico om het grote geheel aan te tasten. Daarnaast kunnen dergelijke websites ook meer in de diepte gaan omdat ze een specifieke doelgroep aanspreken.

De voornaamste reden om satelliet websites in te zetten is het testen van keywords en onderwerpen binnen een gecontroleerde omgeving. Wanneer het zichtbaar resultaat oplevert kan de content overgeheveld worden naar de primaire website.

Black Hat SEO

Omdat satelliet websites vaak zullen linken naar de hoofdsite kunnen zoekmachines dit zien als ongeoorloofde zoekmachine manipulatie. Deze losse websites worden beheerd door dezelfde organisatie, dit kan de schijn van Private Blogging Networks met zich meebrengen. Om dit te voorkomen kan gebruikt worden gemaakt van ‘no follow’ tags, al biedt dit geen garantie voor succes. Ook dupliceren van content naar andere websites kan als verdacht worden aangemerkt. Op zichzelf is het gebruik van satelliet websites toegestaan, het kan wel controles in gang zetten omdat er sprake kan zijn van ‘verdacht gedrag’.

Handig artikel voor je?