Screaming Frog, wat is dat? #

Als je SEO software ontwikkelt dan moet je als bedrijf ook vindbaar zijn. Het team achter Screaming Frog is trots op de organische groei die ze doorgemaakt hebben zonder marketing team.

Wat begon als SEO Spider zou evolueren tot de Log File Analyser en meer tools om websites te optimaliseren voor zoekmachines.

De combinatie van een betaalde versie voor professionals en een gratis versie voor starters heeft Screaming Frog tot een gerenommeerde SEO tool gemaakt. Daarnaast levert deze software uitstekende resultaten volgens gebruikers.

Oude kikker in de SEO poel #

De meeste SEO bedrijven zijn na de introductie van Web 2.0 opgericht. Het concept van zoekmachine analyse en optimalisatie bestond al eerder maar het was nog niet een speerpunt binnen online marketing.

Screaming Frog was er vroeg bij, de oprichter Graeme begon in 1998 met het bedrijf. Hij was daarmee een pionier in Groot Brittannië op het gebied van zoekmachine optimalisatie. Later zou Jason aan boord komen en toen Dan in 2005 aansloot bij de organisatie zou alles in een stroomversnelling komen.

In 2010 werd de bedrijfsnaam omgedoopt tot Screaming Frog. De naam is geïnspireerd op een kikker die voor zichzelf opkwam toen twee katten in de achtertuin van Dan de schreeuwende amfibie aanvielen.

SEO Spider van Screaming Frog #

Zoekmachines maken gebruik van webcrawlers om informatie te verzamelen over websites. Dit soort software wordt ook wel bot of spider genoemd.

Screaming Frog ontwikkelde in 2010 een crawling tool genaamd SEO Spider. Deze tool was bedoeld voor SEO experts om de kwaliteit van websites te beoordelen en verbeteringen door te voeren.

Naast een betaalde versie werd er ook een gratis versie uitgebracht. Daardoor zou deze software snel populair worden bij zoekmachine optimalisatie specialisten. Binnen enkele jaren zou de software genomineerd worden voor de titel Beste SEO software.

Wat is er mogelijk met Screaming Frog? #

Er zijn meer SEO tools op de markt, wat maakt Screaming Frog anders of beter dan de rest? In de eerste plaats zorgt de crawler voor realtime analyse van websites, daarnaast zijn dit de basisfuncties van deze software:

• Automatisch detecteren van verbroken koppelingen (404 errors) met bulk export van fouten.
  • Opsporen van tijdelijke en permanente redirects, loops en URL lijsten samenstellen bij website migratie.
  • Analyse van pagina titels en metadata met instructies voor informatie die te kort of te lang is, of op andere fronten niet juist zijn.
  • Detectie van dubbele content en opsporen van low content pagina’s.
  • Data extractie van HTML pagina’s met CSS Path, XPath of regex.
  • Bekijken van URL’s die geblokkeerd worden door bots met tags als ‘noindex’ en ‘nofollow’.
  • XML Sitemaps genereren met geavanceerde configuratie.
  • Integratie met GA, GSC en PSI voor optimale integratie met Google tools.
  • Crawling van JavaScript websites en visualisatie van interne link structuur.
  • Audits kunnen ingepland worden en indien gewenst geheel automatisch worden uitgevoerd.
  • Vergelijken van crawls en analyse van zaken die veranderd zijn.

De basisfunctionaliteit van Screaming Frog is gratis te gebruiken met een beperking tot 500 URL’s. Voor meer functionaliteit en hogere volumes is een betaald abonnement vereist. Wat de prijs betreft behoort Screaming Frog tot de goedkopere opties.

Handig artikel voor je?
Updated on augustus 29, 2022