Webbrowser

Webbrowser, doel en een beetje geschiedenis.

Webbrowser

Hoewel de webbrowser ‘oorlog’ in 1990 zou beginnen met de introductie van de eerste browser, zou de strijd pas echt losbarsten toen Microsoft met Internet Explorer ten tonele verscheen. Het bedrijf onder leiding van Bill Gates had twee troeven in handen; de software werd standaard meegeleverd met Windows en het was een freeware pakket dat zonder enige restricties gratis gebruikt mocht worden.

In 2002 zou IE maar liefst 95% van de markt hebben veroverd. Firefox, de spirituele opvolger van Netscape, zou in 2004 ruim een kwart van het marktaandeel weten te verwerven. Het is nu onmogelijk om een computer of smart device voor te stellen zonder webbrowser, het was de logische volgende stap in computertechnologie.

WorldWideWeb

De eerste webbrowser had de naam “WorldWideWeb” en werd in 1990 gelanceerd door Tim Berners-Lee. Na de Line Mode Browser in 1991 zou in 1993 de Mosaic browser verschijnen, die als eerste populaire browser wordt bestempeld. De teamleider achter deze webbrowser zou een jaar later met zijn eigen product op de markt komen genaamd Netscape Navigator. Het was dit product dat een jaar later een geduchte concurrent zou krijgen genaamd Internet Explorer.

Microsoft zou deze strijd winnen maar moest na de introductie van de Chrome browser de troon in 2012 afstaan aan het product van Google. Chrome zou deze titel behouden, op Apple systemen heeft Safari nog de overhand, mede omdat het de standaard browser is op het mobiele iOS besturingssysteem. Andere mobiele browsers hebben niet dezelfde toegang tot systeem data als de applicatie van Apple.

Wat is het doel van een webbrowser?

Een webbrowser, web browser of gewoon browser is een applicatie die informatie van het internet kan weergeven op het systeem van de gebruiker. Daarbij is met name de GUI (grafische gebruikersomgeving) van belang om te navigeren. Webpagina’s zijn gekoppeld aan een URL (Uniform Resource Locator), een adres dat normaal gesproken begint met http:// of https://. Per aanbieder kunnen de features afwijken, toch zijn de meeste functies universeel. Denk aan:
  • Zoekopdrachten kunnen direct in de adresbalk worden ingevoerd.
  • Er kunnen meerdere pagina’s tegelijk worden geopend, dit worden ‘tabs’ genoemd.
  • Met ‘back’ en ‘forward’ knoppen kan een pagina terug of verder worden genavigeerd.
  • Er kan worden genavigeerd in standaardmodus met tracking of in ‘anonieme’ modus waarbij sessie informatie niet wordt opgeslagen.
Met plugins kan de functionaliteit van webbrowsers verder uitgebreid worden.

Beveiliging

Het verzenden en ontvangen van data kan gevoelig zijn voor hackers. Daarom zijn er in de loop der jaren diverse veiligheidsprotocollen ontwikkeld om hacken te voorkomen. Denk aan het ‘groene slotje’ van https://, end-to-end encryptie en SSL verbindingen bij het verrichten van betalingen.

Webbrowsers en SEO

Zoekmachine optimalisatie bestaat al bijna net zolang als er zoekmachines zijn. Toch kwam dit vakgebied pas echt tot zijn recht toen browsers de adresbalk in de webbrowser ook zouden toepassen als zoekbalk. Daarvoor moest de gebruiker eerst naar de gewenste zoekmachine navigeren.

Dit kon door de juiste URL in te geven, via een bookmark of als startpagina. Toen de adresbalk een dubbele functie kreeg als zoekbalk zou het ingeven van specifieke URL’s steeds minder toegepast worden. Dit heeft zoekmachines zoals die van Google veel invloed gegeven wat betreft navigatie op het internet.