XML

HTML is ontwikkeld om documenten weer te kunnen geven in een webbrowser. Dit systeem staat vast en laat zich niet direct aanpassen. Daarmee kan het veel werk zijn om een pagina om te zetten in een andere taal of op een andere wijze in te delen voor een mobiel apparaat.

XML werkt op een andere wijze en is niet alleen bestemd voor de eindgebruiker. Zo kunnen XML documenten ook gebruikt worden door web services om aanvragen en antwoorden te verwerken zonder menselijke interactie.

Eenvoudig gesteld is HTML een taal voor weergave terwijl XML een taal is die data beschrijft. De eerste versie dateert uit 1998 en bestaat uit gratis open standaarden.

Extensible Markup Language

XML is een afkorting die staat voor Extensible Markup Language. Om deze term uit te leggen is het eenvoudiger om de drie woorden apart te belichten.

1. Extensible betekent uitbreidbaar. Het is mogelijk om zelf tags te bepalen, in welke volgorde ze voorkomen en hoe ze verwerkt of weergegeven moeten worden. Binnen XML houdt dit in dat het als document zeer veelzijdig is en voor meerdere toepassingen gebruikt kan worden.
  2. Markup betekent dat er instructies of notities toegevoegd kunnen worden die voor de eindgebruiker niet zichtbaar zijn maar wel van invloed zijn op het resultaat.
  3. Language staat voor taal. XML is een taal die veel overeenkomsten vertoont met HTML, maar meer flexibel is omdat er eigen tags in gebruikt kunnen worden. Toch is XML niet zomaar een taal maar een meta-taal waarmee andere talen gemaakt kunnen worden.

Met XML is het mogelijk om informatie te scheiden van de presentatie. Computers zijn niet goed in interpreteren van informatie, ze kunnen deze alleen uitvoeren. Met een taal die meer flexibel en leesbaar is bestaan er meer mogelijkheden. Dit heeft ook een keerzijde. Wanneer documenten ingedeeld worden op een wijze die niet standaard is, moet er een DTD (Document Type Definition) opgesteld worden waarin instructies worden opgenomen over de structuur van het document.

De voornaamste voordelen van XML zijn:

1. Eenvoud: Het is een eenvoudige taal om te begrijpen. De documenten zijn leesbaar voor mensen en het is mogelijk om zelf tags te maken.
  2. Organisatie: Het is mogelijk om een website te bouwen in segmenten, informatie kan gescheiden van elkaar worden ontwikkeld.
  3. Toegankelijkheid: Omdat data geschieden kan worden is het eenvoudiger om code terug te vinden, met HTML kan dit een stuk lastiger zijn.
  4. Standaardisatie: Omdat het een internationale standaard betreft kan iedereen de documenten inlezen, ook in andere landen en talen.
  5. Breed inzetbaar: Een document kan opnieuw gebruikt worden en aangepast wat het aantal toepassingsmogelijkheden aanzienlijk vergroot.

Formaten die met XML mogelijk zijn

Er zijn honderden document formaten ontwikkeld in XML waaronder Atom, RSS, SVG en XHTML. Voor algemeen gebruik wordt deze taal regelmatig toegepast in productiviteitssoftware zoals Open Office, LibreOffice en Microsoft Office. Ook binnen het .NET platform wordt XML gebruikt voor configuratie bestanden.

Met name de mogelijkheid voor systemen om onderling data uit te wisselen is een belangrijke reden om voor deze taal te kiezen. De standaarden kunnen dusdanig complex zijn dat de specificatie duizenden pagina’s kan bevatten.