SEO concurrentie

SEO concurrentie, hoe werkt dat?

Bij Search Engine Optimization (SEO) is het de bedoeling dat een website of webpagina hoger komt te staan dan andere resultaten in zoekmachines zoals die van Google. Dit houdt in dat de site of pagina optimaal is ingericht om aan de criteria van het zoekalgoritme te voldoen.

Net zoals twee supermarkten in een winkelcentrum concurreren om de gunst van de klant te winnen moeten websites en webwinkels ook hun concurrenten in de gaten houden. Daarom is het van belang om SEO concurrentie onderzoek uit te voeren.

Beter dan de concurrent

Als bedrijf kun je voor het beste gaan, zowel intern door de bedrijfsvoering te optimaliseren als voor de klant met het beste aanbod. In de praktijk moeten er afwegingen worden gemaakt. Je hoeft niet altijd voor het hoogst haalbare te gaan, zolang je maar beter presteert dan de rest.

Het is dan wel van belang om naar de prestaties van andere bedrijven te kijken en te doorzien hoe zij tot die resultaten komen. Bij SEO concurrentie onderzoek worden vaak dezelfde analyse tools ingezet die voor eigen websites toegepast worden. Denk aan Moz, Ahrefs of Semrush.

Hoe bepaal je SEO concurrentie?

In retail en horeca wordt vergelijkend onderzoek uitgevoerd. Iemand van winkel A gaat een kijkje nemen bij winkel B om te zien wat ze doen en welke punten winkel A kan overnemen of verbeteren. Deze methode kan ook online uitgevoerd worden.

Zo kun je als e-commerce verkoper naar een vergelijkbare webshop gaan om te beoordelen hoe de website functioneert, wat het aanbod is en op welke wijze je als webshop beter kan presteren.

Bij SEO concurrentie wordt er wat dieper gekeken. Dezelfde methoden die analyse tools toepassen op je eigen site kun je ook toepassen op ander websites. Geef een URL in en de software zal de plus- en minpunten in kaart brengen. Deze resultaten kunnen naast de data van je eigen site worden gelegd.

Een website verbeteren

Je hoeft niet altijd de beste te zijn zolang je maar beter presteert dan je voornaamste concurrenten. Daarom begint SEO concurrentie met het in kaart brengen van de bedrijven die het meest overeenkomstig zijn. Vervolgens wordt objectieve en subjectieve data verzameld van deze websites die vergeleken worden met je eigen aanbod.

Zo worden verbeterpunten in kaart gebracht die niet alleen de website beter zullen maken, ze dienen vooral om de site beter te maken dan die van de concurrent.

Naast effect op de ranking in zoekmachines kan dit ook zeker impact hebben op de klantentevredenheid. Denk aan pagina’s die sneller laden, een bestelprocedure die duidelijk werkt of gewoon lagere prijzen hanteren dan de concurrent.

Race naar de top

Bij zoekmachine optimalisatie ben je als website geen eiland in de oceaan maar een kleine vis in een grote zee. Om boven te komen drijven in de zoekresultaten is SEO concurrentie onderzoek haast net zo belangrijk als zoekmachine optimalisatie van je eigen website.

Pak als eerste de zaken aan die je beter kunt doen dan de rest, je zult daarmee relatief snel voordeel behalen in de ranking en daarmee de zichtbaarheid verhogen van je eigen website.

Handig artikel voor je?