Smart assistant, wat is dat?
Het is wel zo prettig als een assistent slim is, verstand van zaken heeft dus. De juiste combinatie van kennis en daadkracht is belangrijk. Computers kunnen met hardware en software handig zijn om taken uit voeren maar echt slim zijn ze niet. Ze voeren namelijk alleen de instructies uit die je als gebruiker geeft.
Producten als zoekmachines laten zien dat software in staat is diverse handelingen sneller en beter uit te voeren dan mensen. Een smart assistant of in het Nederlands slimme assistent gaat nog een stap verder.
Dit zijn algoritmen die niet alleen opdrachten uitvoeren op basis van gebruikersinput maar ook zelfstandig acties in werking kunnen stellen. Laten we eerst eens even kennismaken met enkele smart assistants.
Siri, Alexa en de rest
Siri werd gelanceerd in 2011. Deze slimme assistent werd ontwikkeld door SRI Internationaal in samenwerking met Nuance Communications. Slechts twee maanden na de introductie zou Apple dit product kopen, anderhalf jaar later werd Siri geïntroduceerd voor de iPhone 4S.
Deze smart assistant was vernieuwend maar niet bepaald flexibel, het product kon op behoorlijk wat kritiek rekenen. Een minpunt was bijvoorbeeld het onderliggende ‘brein’ van Wolfram Alpha, een database die niet als zoekmachine maar als antwoordmachine werkt.
De focus van Apple op privacy heeft ertoe geleid dat Siri langzamer nieuwe informatie kon leren dan de slimme assistenten van bijvoorbeeld Google en Amazon. Deze bedrijven verzamelen meer gebruikersgegevens en kunnen zo de software sneller doorontwikkelen.
Naast Siri is er ook Alexa van Amazon, Cortana van Microsoft, Bixby van Samsung en er zijn zelfs elektrische sigaretten met een ingebouwde smart assistant. De ‘slimste’ van het stel is volgens diverse vergelijkingen Google Home, de enige zonder eigen naam.
Deze slimme assistent kan putten uit de enorme database van Google en de reikwijdte van dit bedrijf in meerdere sectoren. Denk aan informatie van de zoekmachine, kaarten via Maps, muziek en video van YouTube of producten in Shopping.
Hoe gebruik je een smart assistant?
De combinatie van hardware en software is van groot belang om een smart assistant te laten functioneren. Apple had al een lijn hardware, Google was in eerste instantie voornamelijk afhankelijk zijn van andere merken. Dit zou veranderen door de overname van Nest, een lijn slimme apparaten voor gebruik in een smart home.
Met name de Nest luidsprekers zou het gebruik van de Google Home Assistent in combinatie met spraakgestuurd zoeken een enorme duw geven. In de Verenigde Staten is Alexa van Amazon een populaire assistent vanwege de vele Echo Dot luidsprekers die hier verkocht zijn. Amazon richt zich traditioneel meer op Engelstalige markten waardoor deze smart assistant in Europa minder bekend is.
Zelflerende algoritmen in slimme assistenten
Kennis is niet hetzelfde als intelligentie. Naast een programma voorzien van data is het van belang dat een slimme assistent zelfstandig verbanden kan maken en conclusies kan trekken. Daarom worden technologieën als semantisch zoeken en kunstmatige intelligentie toegepast in smart assistants.
Zo kan een assistent op basis van je huidige locatie naar de dichtstbijzijnde pinautomaat zoeken. Informatie uit meerdere bronnen wordt gebruikt om het algoritme te voeden waarbij software en hardware optimaal moeten samenwerken om te functioneren. Denk aan een sensor in de Nest Smart Hub die slaappatronen kan analyseren vanaf je nachtkastje.