Smart speaker

Smart speaker

Een standaard luidspreker kan geluid produceren, een smart speaker heeft naast woofers en tweeters ook één of meerdere microfoons ingebouwd om geluidsopnames te maken. De gebruiker kan een spraakcommando geven die een actie in werking stelt. De slimme luidspreker moet daarvoor wel gekoppeld zijn aan een smart home systeem. Dit kan software zijn of een combinatie van hardware en software. Het doel van een smart speaker is bediening van zowel muziek als toepassingen in huis eenvoudiger te maken. Ook is het mogelijk om zoekopdrachten via internet uit te voeren of artikelen te bestellen in webshops.

Spraakassistenten in smart speakers

Om te kunnen communiceren met een smart speaker is er software nodig die spraak kan omzetten naar data die computersystemen kunnen verwerken. Dit zijn een soort ‘vertalers’ die mensen met computers laten communiceren en andersom. Dit zijn de meest voorkomende spraakassistenten:

  • Siri: Dit is de spraakassistent van Apple die gebruikt kan worden met diverse Apple producten evenals producten van andere merken. Hoewel Apple vroeg was met een spraakassistent waren de eerste resultaten niet briljant. Het algoritme is wel aangepast en verbeterd sinds de introductie.
  • AlexaDit is de spraakassistent van Amazon die gebruikt wordt op diverse apparaten van Amazon maar ook van andere merken. Naast huisautomatisering is het eenvoudig om producten te bestellen via het bekende winkelplatform. Er is zelfs een magnetron op de markt met ingebouwde Alexa spraakassistentie.
  • CortonaDit is de spraakassistent van Microsoft die voor diverse Microsoft producten gebruikt wordt. De naam komt van een karakter in de Halo serie games. Deze assistent is niet aangeslagen bij het grote publiek.
  • Hey Google: Dit is uiteraard de spraakassistent van Google die naast de eigen smart speakers ook geïntegreerd kan worden met andere apparaten en toepassingen via Google Home. De serie luidsprekers wordt niet langer onder de merknaam Google verkocht maar behoort nu tot de Nest
    • lijn smart home producten.

    “Hey Facebook”  is een meer recent spraakcommando dat in februari 2021 geïntroduceerd werd. Op het moment van introductie kon hiermee de Oculus Quest VR bril geactiveerd worden, of de smart home hub van Facebook. De naam is niet bijster origineel gekozen, of het systeem een concurrent zal worden voor andere spraakassistenten is onzeker.

    Zoeken met spraak kan impact hebben op zoekmachine optimalisatie (SEO). Zo zal een smart speaker vaak slechts één resultaat geven, een smart speaker heeft standaard geen display. Daarnaast spreken mensen anders dan ze typen waardoor het bepalen van zoektermen nieuwe uitdagingen biedt. Diverse merken en winkels hebben hun eigen spraakcommando’s ontwikkeld om bijvoorbeeld een boodschappenlijstje samen te stellen in een supermarkt app.

    Verstaanbaarheid

    Naast herkenning van verschillende talen en regionale dialecten lijkt spraakherkenning niet voldoende geoptimaliseerd te zijn voor specifieke groepen. Zo worden stemmen van mannen beter herkend dan vrouwen, ook accenten van mensen met een donkere huidskleur werden minder goed herkend dan personen met een lichtere tint. Dit kan gevolg zijn van een beperkte sampling groep om het spraakherkenning algoritme te trainen.

    Privacy

    Met name in de eerste jaren na lancering bleken smart speakers regelmatig problemen te hebben met het bewaken van de privacy. Zo worden oude spraakcommando’s online opgeslagen en kan een ‘always on’ functionaliteit betekenen dat conversaties ongewenst worden vastgelegd. Meerdere veiligheidslekken zijn opgelost, toch kan volledige privacy nog niet verzekerd worden.

Handig artikel voor je?