Social media marketing

Wat is social media marketing?

Facebook begon ooit als ‘smoelenboek’ voor studenten aan de universiteit. Toen naast studenten ook de rest van de samenleving welkom was zou Facebook in rap tempo tot het grootste social media platform ter wereld uitgroeien.

Waar mensen samenkomen zien marketing professionals potentie om klanten te werven. Social media marketing is het promoten van merken, producten en diensten via social media kanalen. Deze vorm van marketing vereist een andere strategie dan andere vormen van promotie.

Hoe werkt social media marketing?

Er zijn veel social media kanalen, in basis werken ze min of meer hetzelfde. Mensen maken een account aan, ze koppelen deze account aan vrienden en bekenden, of ze volgen accounts van bekende mensen of merken. Zo ontstaan er overlappende netwerken waarbij interesses en vriendenkringen elkaar kruisen.

Bij social media marketing worden producten en diensten gepromoot via deze kanalen met als doel (nieuwe) klanten te bereiken. Daarnaast is het ook een manier om klantcontact te onderhouden of om een merkimago te versterken.

Een zakelijk social media account is gratis, adverteren brengt wel kosten met zich mee. Door slim in te spelen op de interesse van gebruikers kunnen er virale boodschappen verspreid worden waardoor het niet altijd nodig is om te investeren in betaalde promoties.

Het juiste platform kiezen voor social media marketing

Facebook is een groot platform met een brede doelgroep, Instagram heeft een wat ander publiek evenals YouTube, Twitter of Pinterest. Het is uiteraard mogelijk om marketing inspanningen op meerdere platformen te richten, in praktijk wordt vaak gekozen voor enkele platformen waar een organisatie op actief is.

Het platform bepaalt ook voor een deel de vorm. Zo is Instagram een medium dat zich beter leent voor fotografie terwijl YouTube juist weer een video platform is.

Influencer marketing

Hoewel de term ‘influencer’ relatief nieuw is, worden invloedrijke personen al eeuwenlang gebruikt om producten, diensten en ideologieën aan te prijzen. Het enige verschil met een influencer of acteur George Clooney die Nespresso koffie aanprijst is dat Clooney beroemd is geworden binnen de traditionele media. Influencers zijn doorgaans bekend geworden via social media kanalen.

Het verwerven van likes, het verzamelen van volgers en het stimuleren van deelacties zijn allemaal vaardigheden die een influencer zich meester moet maken om invloed uit te kunnen oefenen. Omdat deze internet beroemdheden hun brood moeten verdienen is social media marketing voor deze groep van groot belang. Bekend op internet worden vereist namelijk veel tijd en soms ook kapitaal investeren, door producten en diensten te promoten kunnen er inkomsten worden gegenereerd. Iemand die miljoenen volgers heeft is van grote waarde voor adverteerders.

Er is een grijs gebied tussen reclame uitingen en het delen van positieve ervaringen met een product, het is niet altijd direct duidelijk waarom een influencer een artikel aanprijst. Er komen steeds meer restricties en regels om meer duidelijkheid te scheppen in deze vorm van promotie.

Betalen, delen en interactie

Er kan betaald worden om berichten onder de aandacht te brengen, het is ook mogelijk om volgers als merkambassadeurs te activeren. Naast informatie zenden maakt berichten ontvangen en hierop reageren zeker een belangrijk deel uit van social media marketing. Het is daarmee een tijdsintensief proces dat continu bijgehouden moet worden om optimaal resultaat te bereiken.

Handig artikel voor je?