Spam

Spam, wat is dat?

Dit is ongewenste berichtgeving waar je niet om hebt gevraagd. Spam is een bekend merk ‘luncheon meat’, een varkensvlees product dat in Nederland meer bekend is onder de merknaam Smac. In de televisie serie “Monty Python’s Flying Circus” was ooit een sketch te zien met een restaurant dat bijna overal dit ingrediënt in verwerkte. Deze sketch heeft de basis gelegd voor een term die synoniem staat met ongewenste e-mails.

Spam in chat

Hoewel spam-emails nu voornamelijk wordt gebruikt om ongewenste e-mails te beschrijven werd het in de jaren tachtig gebruikt voor een ongeschreven gedragscode in chat rooms.

Als personen de tekst van iemand anders wilde laten verdwijnen zouden ze regels met alleen het woord ‘spam’ typen, zo zou het voorgaande bericht vanzelf buiten beeld vallen.

Naast spam werden er ook andere verwijzingen naar de beroemde sketch show gebruikt maar het was ‘spam’ dat bleef hangen. In 1998 was het gebruik van het woord zo wijdverspreid dat het Oxford woordenboek deze betekenis zou opnemen naast de beschrijving voor luncheon meat.

Spam in mail

De kosten voor massa-mails liggen zeer laag, met een database vol e-mail adressen is het eenvoudig om een mail te sturen naar miljoenen ontvangers. Dit heeft geleid tot een situatie waarbij de meeste e-mails die wereldwijd verzonden werden uit spam bestond.

Ontwikkelaars van mail programma’s hebben als reactie hierop spam filters geïntroduceerd die dit soorten berichten direct in een map met ongewenste bestanden plaatsen. Dit zijn bijvoorbeeld berichten van afzenders die niet in de contactenlijst staan, eerder aangeduid zijn als onbetrouwbaar of verdachte content bevatten.

Een nadeel van de automatische filter is dat er ook normale berichten in de map met ongewenste berichten terecht kunnen komen. Daarom worden ze niet direct gewist. Veel webshops geven op hun website als een waarschuwing om deze map te bekijken als een bevestiging lang op zich laat wachten.

De eerste vorm van ongewenste berichtgeving stamt van ver voor het internet tijdperk. In 1864 kregen enkele Britse politici al ongevraagd reclame van een tandarts via telegram.

Opt-in en opt-out

De regels omtrent spam zijn steeds strenger geworden, een maatregel die aanzienlijke impact heeft gehad op veel mailing lijsten is de opt-in verplichting. In plaats van iemand een bericht te sturen met de optie om uit te schrijven moet een bezoeker zich nu eerst aanmelden om berichten te ontvangen.

Daarnaast is het verplicht om bij wervende mails een link op te nemen om af te melden. Deze regels worden echter niet altijd nageleefd, de hoeveelheid spammails in de standaard Inbox is voor de meeste gebruikers wel afgenomen.

Phishing en spoofing spam

Malafide organisaties maken creatief gebruik van spam om internetgebruikers geld afhandig te maken of persoonsgegevens te stelen. Bijvoorbeeld door e-mails op te stellen met de namen en logo’s van bekende organisaties. Door iets afwijkende karakters of subdomeinen te gebruiken kunnen de mails erg authentiek overkomen.

De meest beruchte vorm van spam-mails is de ‘Nigerian scam’. Dit zijn berichten die massaal worden verzonden, vaak (bewust) grammaticale fouten bevatten en miljoenen euro’s beloven voor minimale inzet. De naam is ontstaan vanwege het grote aantal oplichters die vanuit Nigeria opereren. Een populair onderwerp is de Afrikaanse ‘prins’ die geld wil overmaken naar een bankrekening buiten Afrika.

Handig artikel voor je?