Spraakgestuurd zoeken

Spraakgestuurd zoeken, wat is dat?

Als je iemand de weg vraagt naar het dichtstbijzijnde tankstation dan schrijf je geen briefje, je vraagt het door te praten met een persoon die je tegenkomt. Als je daarentegen iets zoekt op het internet dan moet je tekst invoeren. Dat zijn we gewend maar eigenlijk is het niet onze natuurlijke manier van informatie vergaren. Spraakgestuurd zoeken sluit hier veel beter bij aan, het is dan wel de uitdaging om als eerste resultaat genoemd te worden. Dat is mogelijk met Voice Search SEO ofwel optimalisatie voor spraakgestuurd zoeken.

Hoe werkt Spraakgestuurd zoeken?

SEO staat voor zoekmachine optimalisatie. Door een webpagina op de juiste wijze in te richten is de kans groter dat deze op de eerste positie in de zoekresultaten verschijnt bij een specifieke zoekopdracht door de gebruiker.

Als de tweede positie wordt behaald is dit nog geen ramp, de kans dat op deze link geklikt wordt is nog steeds hoog. Het wordt een ander verhaal als iemand gebruik maakt van een smart speaker. Dan wordt alleen het meest relevante antwoord gegeven. Voice Search optimization is specifiek gericht op spraakgestuurd zoeken.

Waarom is spraakgestuurd zoeken anders?

Je hebt geen smart speaker nodig om met je stem te zoeken. Via Google op een smartphone, tablet of computer met microfoon kan het ook. In dat geval krijg je dezelfde zoekresultaten te zien als wanneer je ze zou intypen. Maar als je tekst invoert zul je zinnen op een andere manier formuleren. Typen kost meer tijd en moeite dan een zin uitspreken.

Dit betekent dat Voice Search SEO meer gericht zal zijn op een natuurlijke wijze van spraak, in tegenstelling tot de meer formele wijze van zoeken met tekstinvoer. Daarnaast ligt de kans op spelfouten lager bij gesproken tekst. De spraakherkenning software zal namelijk woorden herkennen en deze op de juiste wijze naar tekst converteren. Het is overigens wel mogelijk dat het algoritme de gesproken woorden niet juist herkent, dit gegeven kan bij optimalisatie eveneens worden meegenomen.

Smart speakers en spraakgestuurd zoeken

Volgens Google had 1 op de 4 huishoudens in de Verenigde Staten een slimme luidspreker in huis rond 2020. Ook gaven ze aan dat het aantal spraak opdrachten ondertussen 20 procent van het totaal aantal zoekopdrachten vertegenwoordigde.

Dat klinkt als een hoog percentage en dit zal zeker in Nederland nog niet van toepassing zijn. Dit komt deels door de acceptatie van smart speakers en ook de kwaliteit van spraakherkenning. Google Assistant en Siri verstaan ook de Nederlandse taal maar nog lang niet perfect.

Naast ontwikkeling van de software speelt ook de Voice Search optimization een rol, door webpagina’s te optimaliseren voor spraakgestuurd zoeken zal de kwaliteit van de resultaten beter worden.

BERT maakt het mogelijk

De Google update BERT in 2019 zou volgens Google impact hebben op ongeveer 10 procent van alle zoekopdrachten. BERT interpreteert op basis van kunstmatige intelligentie en is zelflerend waarmee zoekresultaten beter kunnen aansluiten op de vraagstelling. Dit heeft met name voordeel voor de meer natuurlijke formuleringen zoals dit met gesproken zoekopdrachten het geval is.

Omdat veel aanbieders en uitgevers van websites vrij laat zijn met Voice Search SEO kan dit gelegenheid bieden voor organisaties om snel een hogere positie in Google te behalen.

Handig artikel voor je?