Storytelling

Storytelling, wat is dat?

Storytelling is een algemene term die staat voor het vertellen van verhalen in de meest brede zin van het woord. Per cultuur kan de wijze waarop verhalen verteld worden verschillen, ook nieuwe technologische ontwikkelen zorgen voor nieuwe vormen van storytelling. Denk aan mondeling verhalen overdragen, boekdrukkunst, film of het internet waarbij er geen fysieke grenzen meer zijn om verhalen te delen.

Geschiedenis van storytelling

Het vertellen van verhalen is ouder dan de gesproken taal. Met gebaren werd al informatie overgedragen, non-verbale communicatie dus. Grottekeningen laten zien dat het vastleggen en overdragen van verhalen al zeker duizenden jaren bestaat. Mondelinge overdracht was lange tijd de voornaamste vorm van storytelling, heilige geschriften zoals de ThoraBijbel of Koran zijn gebaseerd op verhalen die generaties lang overgedragen werden.

Schilderijen en ook andere visualisaties zoals gravures en tatoeages hebben een belangrijke rol gespeeld in het delen van verhalen, zeker in een tijd waarin veel burgers nog niet konden lezen of schrijven. Auteurs maakten niet alleen gebruik van taal maar hebben ook veel toegevoegd aan de wijze waarop we communiceren. Het gedicht Beowulf is een voorbeeld van een oud gedicht dat van grote invloed is geweest op de Engelse taal.

Goed voorbeeld doet volgen

Storytelling is niet alleen een middel om een verhaal te vertellen maar ook om een boodschap over te dragen. Vaak worden metaforen gebruikt om een onderliggende les duidelijk te maken. “De jongen die wolf roept” is een voorbeeld van een les in de vorm van een verhaal. Verhalend informatie overdragen heeft een positieve invloed op de retentie, er wordt meer informatie onthouden als de feiten onderdeel uitmaken van een overkoepelend verhaal. Daarmee is storytelling tevens een educatief medium.

Storytelling als verkoopstrategie

Verhalen spreken tot de verbeelding, in marketing wordt hier vaak gebruik van gemaakt. Denk aan fair trade producten waarbij de kwaliteit van het eindproduct minder van belang is dan het verhaal achter de totstandkoming van dit product. Door abstracte concepten in de praktijk te brengen spreekt het meer aan bij de potentiële klant. Oorzaak en gevolg speelt hier een belangrijke rol in.

Zonnepanelen wekken duurzaam stroom op, na een aantal jaar is de investering terugverdiend. Dit zal niet iedereen direct overtuigen. Als dit wordt geïllustreerd met een huishouden waarbij de vader geniet van een warme douche terwijl de zoon met zijn elektrische gitaar oefent, de dochter aan het studeren is met een PC terwijl moederlief thuiskomt en de elektrische auto inplugt om op te laden, dan ziet de consument de voordelen van zonne-energie in de vorm van een verhaal.

SEO storytelling

Verkooppagina’s op het internet zijn in de loop der jaren steeds langer geworden. Dit is voor een deel te wijten aan SEO, het zoekmachine algoritme geeft voorkeur aan langere pagina’s met veel informatie die niet alleen feiten opsomt maar dit ook in context plaatst. Ook bezoekers kunnen door storytelling geactiveerd worden om actie te ondernemen. Als een bezoekers bereid is een verhaal van duizenden woorden te lezen ligt de kans op conversie hoger. Deze strategie wordt ook toegepast op telemarketing met lange scripts die de lead zo lang mogelijk aan de lijn proberen te houden.

Handig artikel voor je?