Traffic

Traffic, hoe zit dat?

Hoe ontstaat een file? Het is eigenlijk een vreemd fenomeen; een rij auto’s moet stilstaan terwijl er helemaal vooraan een lege weg is. Files ontstaan omdat automobilisten niet goed op elkaar reageren waardoor er opstoppingen komen. Verkeer regelen door bijvoorbeeld verkeerslichten of groene golven met een adviessnelheid zorgen voor een betere doorstroming van het verkeer.

Op internet is er ook sprake van verkeer, wat internet traffic wordt genoemd. En ook hier moet traffic gereguleerd worden om te werken.

Break the Internet

Er zijn regelmatig beroemdheden die het internet voor een moment ‘breken’ of hier een poging toe wagen. Bijvoorbeeld door een aankondiging te maken voor een groots online event op een specifieke datum en tijdstip. Als grote aantallen internetgebruikers een aanvraag indienen bij dezelfde server dan kan het systeem overbelast raken.

Dat is de digitale variant van een file dus wat tot een flinke crash kan leiden. Het is daarmee beter om traffic te reguleren en het aantal bezoekers te spreiden. Maar dat is niet de manier om aandacht te krijgen natuurlijk. Afhankelijk van de berichtgeving en de intentie is het beter om rekening te houden met de hoeveelheid traffic en daar op in te spelen.

Traffic en server load

Internetverkeer loopt via een groot aantal knooppunten. Hosting providers onderhouden computersystemen waar websites zijn ondergebracht. Met name live video streams kunnen een flinke server load opleveren omdat ze vanuit een centrale server een groot aantal bezoekers van een datastream moeten voorzien.

Dit kan worden opgelost door op dynamische wijze servers in te schakelen op basis van behoefte. Een andere manier om traffic te reguleren is het aanbieden van content op basis van inschrijving. Als een e-commerce aanbieder een webinar organiseert dan kan dit op basis van inschrijving plaatsvinden. Met maximaal 100 plaatsen of ‘seats’ wordt een bepaalde server capaciteit gereserveerd. Met 1000 of meer plaatsen zal er meer capaciteit nodig zijn.

Streaming traffic

De meeste traffic online wordt gegeneerd door streaming video. Een bestand in 4K resolutie vereist veel meer bandbreedte dan een eenvoudige HTML pagina met hoofdzakelijk tekst. Diensten als Netflix, Prime Video, Facebook Video en YouTube nemen een groot deel van de totaal beschikbare server capaciteit in beslag.

De steeds lagere kosten voor bandbreedte hebben streaming diensten tot een standaard gemaakt. In principe is het veel efficiënter als iemand een nummer op Spotify download dan het steeds van de server streamt om af te spelen. Door het voortschrijden van technologie zoals 4G en 5G met snellere en ‘onbeperkte’ data verbindingen wordt de hoeveelheid traffic alleen maar groter.

SEO traffic

Naast data is er ook SEO traffic. Hierbij wordt specifiek gekeken naar de herkomst van bezoekers via zoekmachines. Dit kan op basis van:

  • Organisch verkeer: Iemand zoekt naar informatie via Google en de bovenste webpagina komt overeen met de zoekopdracht.
  • Betaald verkeer: Iemand zoekt naar informatie via Google en er wordt een advertentie weergegeven.
  • Organische koppelingen: Externe websites leggen een koppeling naar een ander domein.
  • Betaalde koppelingen: Externe websites leggen een koppeling naar een ander domein tegen betaling.

 

Traffic op een domein is mogelijk via interne links. Het maken van koppelingen is van groot belang voor de positie in zoekmachines. Deze praktijk wordt ‘backlinking’ genoemd en ligt aan de basis van zoekmachine optimalisatie.

Handig artikel voor je?