Uploaden, wat is dat?
Het delen van bestanden vanuit externe locaties ontstond in 1978 toen het Bulletin Board System (BBS) werd ontwikkeld door twee leden van de computer club CACHE (Computer Hobbyists Exchange).
Daarbij werd het MODEM protocol toegepast wat later XMODEM zou worden. Daarmee was het mogelijk om binaire bestanden via een apparaat genaamd modem, die gekoppeld was aan een telefoon, te verzenden.
Later zouden er nieuwe protocollen worden ontwikkeld zoals Kermit met uiteindelijk de FTP (File Transfer Protocol) als standaard in 1985. FTP clients maakte het relatief eenvoudig om gebruikers wereldwijd toegang te verlenen tot een standaard netwerk protocol waarmee downloaden en uploaden van data snel in populariteit zou toenemen.
Na de introductie van het World Wide Web in 1991 zou het verzenden en ontvangen van data laagdrempelig worden voor het grote publiek.
Uploaden en downloaden
Bij uploaden worden lokale bestanden naar een andere locatie verzonden, bij downloaden wordt data van een externe server ontvangen. In de tijd van telefoon modems waren zowel upload- als download snelheden langzaam.
Met de introductie van DSL, ADSL en COAX kabel internet zou met name de download snelheid sterk toenemen. De uploadsnelheid bleef echter flink achter. Zo was het bijvoorbeeld mogelijk om grote videobestanden snel op te slaan terwijl het vele malen langer duurde om hetzelfde bestand naar een server te verzenden.
Hier kwam verandering in met de introductie van glasvezel internet.
Hier kwam verandering in met de introductie van glasvezel internet.Deze technologie biedt dezelfde snelheid bij uploaden en downloaden waarmee het meer mogelijkheden creëert voor online toepassingen. Denk aan live streaming video uitzendingen in plaats van een bestand eerst uploaden naar een server.
Content creators
De toegenomen uploadsnelheid heeft een grote impact gehad op content creatie en verspreiding. Denk aan een video platform als YouTube waar iedereen met een internetverbinding zonder extra kosten video content mag uploaden.
Dit geldt ook voor diensten als Facebook en Instagram die video en afbeeldingen opslaan in de cloud. Backup diensten als Google Drive, OneDrive en Dropbox zijn voor een deel afhankelijk van een snelle upload verbinding.
Naast fysieke beperkingen kunnen dienstverleners ook bewust de snelheid voor uploaden of downloaden beperken. Om het netwerk niet overmatig te belasten of om duurdere abonnementen aan te kunnen bieden.
Peer-to-Peer delen
P2P is een gedecentraliseerd model waarbij alle deelnemers in het netwerk dezelfde status bezitten. Iedere participant kan tegelijkertijd een host en een client zijn waarmee bestanden decentraal gedeeld kunnen worden.
Een populaire toepassing van Peer-to-Peer is het gebruikt van torrents. Dit zijn kleine bestanden die door een Torrent client gebruikt worden om één of meerdere bestanden vanuit verschillende bronnen te downloaden. P2P netwerken worden vaak misbruikt voor het delen van auteursrechtelijk beschermde content al wordt er ook zeker legale data op deze wijze verspreid.
Uploaden en hackers
Hackers maken misbruik van de mogelijkheid om data te uploaden naar externe servers. Zo kunnen ze via een virus of malware op de achtergrond een applicatie installeren die vervolgens data van de host zonder actie van de eigenaar naar een externe client stuurt.
Het internet is bidirectioneel en bij een verbinding die niet optimaal beveiligd is kan data gestolen worden. Daarnaast is het mogelijk om vanuit externe servers data op de computer van de gebruiker te installeren die lokaal schade aanricht.