URL

URL, wat is dat?

URL is de afkorting voor Uniform Resource Locator, ook wel webadres genoemd. Het valt onder de bredere term URI wat voor Uniform Resource Identifier staat. Met een URL kan het unieke adres van een website worden aangeduid, het wordt ook gebruikt voor ftp, mailadressen en databases.

De opbouw van een webadres begint met het protocol (http) gevolgd door :// met daarna www. inclusief de domeinnamen, domein extensie (bijvoorbeeld .nl), / en een bestandsnaam. Compleet wordt het dan http://www.voorbeeld.nl/index.html. De eindgebruiker hoeft niet het volledige pad in te geven omdat de browser de standaard informatie zelf aanvult.

Waar komt URL vandaan?

De Uniform Resource Locator specificatie werd voor het eerst beschreven door Tim Berners-Lee onder RFC 1738 in 1994. In 1985 werd de basis gelegd met een syntax waarin slashes werden gebruikt om mappen en bestandsnamen van elkaar te onderscheiden. Daarvoor werd de dubbele slash al gebruikt om servernamen te identificeren. Berners-Lee had achteraf spijt van het gebruik van punten om de delen van de domeinnaam te splitsen, hij had liever slashes gebruikt. Daarnaast beschouwde hij de dubbele slash voor de domeinnaam als overbodig.

Domeinkapers en cybersquatters

Met maximaal 253 karakters is er volop keuze in domeinnamen, toch is het niet praktisch om een complete zin in te typen om een website te bezoeken. Kort maar krachtig is daarom van belang. Bedrijven zullen bij voorkeur hun eigen bedrijfsnaam als URL registreren.

Een domeinkaper kan uiteenlopende redenen hebben om een URL te stelen. Zo werd KKK.com ooit gekaapt om naar een anti-racistische website te verwijzen. Hoewel de haat groep in Amerika nog steeds actief is hebben ze geen officiële website meer, destijds gaven ze te kennen dat hun vrijheid van meningsuiting beperkt werd.

Artiest Madonna viel ten prooi aan een cybersquatter die de URL voor een enorm bedrag wilde verkopen. Ze stapte naar de rechter en werd in het gelijk gesteld. Dit heeft een kettingreactie in werking gesteld met artiesten als Serena Williams en Nicole Kidman die ook hun naam claimde. Bruce Springsteen moest het hierbij afleggen tegen de officiele fanclub die brucespringsteen.com had geregistreerd. Omdat hun registratie relevant was won de fanclub deze zaak. Tot op de dag van vandaag gebruikt de zanger brucespringsteen.net als officiële website, de .com pagina wordt niet langer gebruikt.

Start-ups zullen bij de keuze van een bedrijfsnaam vaak rekening houden met de beschikbaarheid van de domeinnaam. Het is eenvoudig te controleren of een naam nog vrij is of te koop staat.

Steeds minder zelf typen

Als URL’s worden vermeld wordt nog regelmatig www. genoemd terwijl dit in de meeste browsers niet meer nodig is. Alleen de domeinnaam en de extensie is voldoende om naar de juiste website te navigeren. De rest is af te leiden  uit de context. Dit werkt ongeveer zoals een postcode en huisadres, een database kan hier de straatnaam en woonplaats direct aan toevoegen. Toch zijn er wel degelijk URL’s die niet met www. worden geschreven wat soms tot verwarring kan leiden. In praktijk kunnen de meeste websites met en zonder www. als voorvoegsel worden geopend.

Handig artikel voor je?