User generated content

User generated content

In de traditionele media zijn er professionals die content maken en de leden van het publiek die deze content consumeren. Bij user generated content kunnen gebruikers zelf informatie toevoegen. Dit kan kennis zijn maar ook creatieve uitingen of nieuwswaardige berichten. De interactieve mogelijkheden van Web 2.0 hebben de mogelijkheden voor user generated content laagdrempeliger gemaakt, toch bestaat het concept al veel langer.

Hoe werkt user generated content?

Normaal gesproken zal er een website of ander type internet dienst worden aangeboden met de mogelijkheid informatie toe te voegen. Dit kan tekst zijn, afbeeldingen, video of audio afhankelijk van het platform. Het is mogelijk dat de content vooraf wordt gemodereerd, handmatig of geautomatiseerd. Na toevoegen en verwerken wordt de content beschikbaar gesteld aan bezoekers van het platform.

In de meeste gevallen staat er geen directe financiële compensatie tegenover voor de content creator. Op platformen als Youtube is het wel mogelijk om inkomsten uit advertenties te generen. Via social media  diensten kan influencer marketing een bron van inkomsten zijn.

Alles over films

De meest bekende bron voor informatie over films is de Internet Movie Database, afgekort tot IMDb. Deze website begon oorspronkelijk als het rec.arts.movies bulletin board (BSS) in 1990 en zou later als website worden voortgezet. Informatie kan worden toegevoegd en aangepast door gebruikers. Hoewel niet alle informatie zomaar aangepast kan worden, ligt de drempel om informatie toe te voegen vrij laag. Hier maken filmmakers regelmatig gebruik van om hun biografie op een aantrekkelijke wijze invulling te geven.

Kennis van het volk

Hoewel de regels nu wat versoepeld zijn mogen scholieren nog steeds vaak geen gebruik maken van Wikipedia als bron voor werkstukken omdat iedereen hier informatie aan kan toevoegen. Dit is niet helemaal waar omdat er altijd een moderatie laag aanwezig is, het is wel zo dat de meeste informatie ‘crowd sourced’ is. Er wordt binnen academische kringen verwezen naar ‘objectieve’ encyclopedieën van een reputable uitgever. Toch betekent dit zeker niet dat deze informatie juist is. Zeker wat betreft geschiedkundige geschriften wordt informatie overgenomen van eerdere bronnen die lang niet altijd betrouwbaar zijn en zeker niet objectief.

De Oxford English Dictionary is een voorbeeld van een betrouwbaar boekwerk over de Engelse taal, de totstandkoming van dit werk komt sterk overeen met een platform als Wikipedia. Er werden uitnodigingen gestuurd naar scholen, bibliotheken en boekwinkels met de vraag naar contributies tot het woordenboek. Dit project werd gestart in 1857 en is daarmee een historisch voorbeeld van bewust geplande user generated content.

Waarom is user generated content interessant?

Er zijn verschillende redenen om gebruikers te betrekken in het genereren van content. Hier zijn drie voorbeelden:

  1. Bij nieuwsgaring kunnen journalisten niet overal op hetzelfde moment zijn. BBC en CNN zijn twee bekende voorbeelden van nieuwsorganisaties die user generated content accepteren. Doorgaans staat hier geen financiële compensatie tegenover.
  2. YouTube laat advertenties zien bij video op het platform. Door gebruikers zelf content te laten toevoegen hoeft YouTube niet te investeren in productie van content, ze faciliteren de verspreiding met hun platform.
  3. Informatie die anders gefilterd zou zijn door organisaties worden nu vanuit de bron gedeeld. Hoewel deze informatie meer subjectief van aard kan zijn is het mogelijk om situaties vanuit verschillende standpunten te beoordelen.

 

Een nadeel van user generated content is het risico op informatie die niet juist is. Ook zijn mensen geneigd om informatie te geloven die past bij een reeds bestaande zienswijze. Dit kan leiden tot radicalisme en bewuste manipulatie.

User generated content bestaat al langer dan het internet, het wereldwijde web heeft de distributie van gebruikerscontent wel aanzienlijk eenvoudiger gemaakt.

Handig artikel voor je?