Vlogger #

Een vlogger is een persoon die een vlog maaktDe term is afgeleid van blogger, wat staat voor iemand die een blog schrijft. Het voornaamste verschil is dat vloggers exclusief gebruik maken van video als medium. Bloggers kunnen ook gebruik maken video maar niet exclusief. Youtube  is een populair platform voor vloggers vanwege de focus op video en de gratis toegankelijkheid als content creator, daarnaast zijn er ook opties om inkomsten te generen met gepubliceerde content. Daarnaast worden ook diensten als Instagram en Facebook 

gebruikt om vlogs te publiceren, deze platformen bieden wel meer content types aan.

Vlogger of videoproducent? #

Het voornaamste verschil tussen een vlogger en een videoproducent is de onderwerpkeuze en vorm. Bij een vlog zal er doorgaans een meer persoonlijk karakter zijn binnen een specifiek onderwerp. Dit onderwerp kan overigens ook de persoon zelf zijn, of bijvoorbeeld een hobby. Een dagboek stijl is kenmerkend voor vlogging waarmee het zich onderscheidt van andere videoproducties. Doorgaans is het ‘gezicht’ van de vlog cruciaal voor het succes van het kanaal.

Niche vlogging #

Veel vloggers richten zich op een niche,

denk aan computerspellen zoals Pewdiepie of make-up zoals NikkieTutorials. Dit komt vaak voort uit een persoonlijke interesse. CodeMiko is een virtuele live-streamer die gebruik maak van een motion-capture pak waarmee de identiteit van de vlogger behouden blijft. Er zijn meer vloggers die een karakter aannemen waarbij werkelijkheid en fictie elkaar kunnen overlappen.

Gaming vlogs #

Twitch is een platform dat vooral populair is bij gamers, de content creators zijn veelal gamers die spellen spelen voor de camera en deze van live commentaar voorzien. Door gebruikers te volgen en additionele content te kopen is het mogelijk om met dit soort vlogging geld te verdienen. Er gaat doorgaans wel een flinke periode aan vooraf voordat er daadwerkelijk een bron van inkomsten uit voortvloeit. Ook Patreon is een vaak toegepaste wijze om volgers een bijdrage te laten leveren.

Hoge werkdruk voor vloggers #

Het lijkt eenvoudig om voor een camera plaats te nemen en zonder script video’s op te nemen, toch kunnen de eisen voor een vlogger hoog zijn. Niet zozeer op kwalitatief gebied maar vooral in kwantitatieve zin. Als vloggers niet regelmatig nieuwe vlogs publiceren haken abonnees af en kunnen ze snel nieuwe content eisen. Ook als hiervoor geen enkele financiële compensatie tegenover staat. Charles Trippy heeft het wereldrecord met ruim 3000 dagelijkse video’s zonder onderbrekingen.

Inbreuk op privacy #

Een vlogger die vanuit een studio video’s opneemt is anders dan een persoon of groep die in het openbaar filmt. Dit kan tot problemen leiden

door bijvoorbeeld mensen in beeld te brengen die hier geen toestemming voor hebben verleend. Zo was er een familie in Nederland die bekend stond om hun persoonlijke video’s waarbij de ouders en hun kinderen centraal stonden. Tegen de wil van hun familieleden hebben ze tijdens een uitvaart van een familielid opnames gemaak voor hun persoonlijke vlog. Dit werd niet in dank afgenomen door de nabestaanden.

Vloggen voor het goede doel #

Hoewel vloggers soms worden gezien als egocentrische persoonlijkheden die graag in de schijnwerpers staan, worden er wel degelijk ook vlogs ten behoeve van andere personen en organisaties gemaakt. Zo zijn er meerdere kanalen die marathons organiseren waarbij geld wordt ingezameld voor een goed doel. Extra Life is een voorbeeld hiervan waarbij 24-uur live video marathons worden georganiseerd om geld in te zamelen voor kinderziekenhuizen.

Handig artikel voor je?
Updated on september 15, 2021