Voice Skill, wat is dat? #

Taal is van groot belang voor communicatie. Als je dezelfde taal spreekt dan is het een stuk eenvoudiger om elkaar te begrijpen. Je kunt een hond ook commando’s leren zoals ‘pootje’ of ‘pak die tak’. Dan betreft het geen echte ‘conversatie’ maar een herkenning van specifieke geluiden.

Met spraak assistenten zoals Siri, Alexa en Google Assistant kun je nu ook communiceren met jouw favoriete ‘slimme’ assistenten. Je kunt hiervoor een smartphone gebruiken maar ook smart speakers.

Een Voice Skill, Google Action of Voice App is een uitbreiding op het standaard set aan commando’s dat mogelijk is. Ontwikkelaars kunnen zo bouwen op het platform van de assistent om meer functionaliteit mogelijk te maken.

Hoe werkt een Voice Skill? #

Een Voice Skill, Google Action of ook wel Voice App is een gesproken instructie die een actie in werking stelt. Daarbij is onderscheid te maken tussen directe en indirecte interacties. Zo kun je zeggen:

“Hey Google, speel muziek op Spotify.”

Dit is een directe instructie waarbij er specifiek wordt verwezen naar een applicatie. Het is ook mogelijk om een indirecte actie te formuleren zoals:

“Hey Google, wat voor weer wordt het morgen?”

In dit geval moet de software bepalen vanuit welke bron de informatie moet komen. Naast de standaard commando’s is het mogelijk om nieuwe Voice Skills te introduceren.

Amazon, Google en Apple spraak assistenten #

De meest gebruikte spraak assistenten zijn die van Amazon (Alexa), Google (Assistant) en Apple (Siri). De populariteit verschilt per land evenals de mogelijkheden. Dit komt voor een deel door de talen die ondersteund worden door het systeem.

De term ‘Voice Skill’ is gekoppeld aan de assistent van Amazon maar het wordt ook wel als generieke term gebruikt voor dergelijke opdrachten voor alle systemen. Voice App is ook een generieke term terwijl Google Action de officiële term is voor deze functie in Google.

De spraakassistent van Google is wereldwijd de marktleider. Dit heeft deels te maken met de dominantie van de zoekmachine en voor een deel het grote aantal Android toestellen dat standaard uitgerust is met de Google Assistant.

Digitale assistenten trainen #

De ontwikkelaars en aanbieders van virtuele assistenten hebben de basis gelegd voor spraakbediening. Externe ontwikkelaars kunnen nieuwe commando’s als Voice Skill toevoegen. Als iemand een spraakopdracht geeft dan zal de assistent als eerste deze woorden analyseren.

Op basis van deze analyse wordt bepaald welke applicatie aansluit op de vraagstelling. Als er een match wordt gevonden op de servers dan zal er terugkoppeling worden gegeven.

Het is de bedoeling dat de conversatie transparant is voor de gebruiker. Er vindt een gesprek plaats met de assistent, de achterliggende schakels zijn daarbij niet relevant.

De basis voor conversationele besturing wordt ontwikkeld en onderhouden door de aanbieder van de spraakassistent, verdere implementaties kunnen door externe ontwikkelaars en/of bedrijven geïmplementeerd worden. Denk aan het samenstellen van een boodschappenlijstje voor Jumbo of Albert Heijn.

De wijze waarop scripts geschreven worden verschilt per assistent. Er zijn wel derde-partij ontwikkelaars die software aanbieden waarmee Voice Skills of Apps geconverteerd worden naar de gewenste spraak assistent.

Handig artikel voor je?
Updated on augustus 9, 2022