Vriendelijke URL

Vriendelijke URL, hoe zit dat?

Computers spreken een andere taal dan mensen. In plaats van woorden en zinnen zijn er eindeloze rijen aan eentjes en nulletjes die wij niet kunnen lezen. Dit is eenvoudig gesteld het voornaamste verschil tussen broncode en gecompileerde software.

Broncode is leesbaar, gecompileerde software niet. Ook het HTML formaat is geschreven in leesbare tekst. Een vriendelijke URL is een webadres met een duidelijk leesbare boodschap.

Er zijn verschillende redenen om hiervan gebruik te maken, zowel voor eindgebruikers als webmasters en met het oog op zoekmachine optimalisatie.

Verschillende vriendelijke URLs

Er zijn verschillende termen die elkaar overlappen in betekenis. Zo is er naast vriendelijke URL ook sprake van een clean URL, een pretty URL of search engine friendly URL.

De basis van al deze termen is een webadres dat eenvoudig leesbaar is voor mensen. Daarnaast kan het ook voor webcrawlers en webmasters voordelig zijn om vriendelijke URL’s toe te passen op een website.

Zo zal er bij een website migratie minder risico zijn op fouten in de website structuur als de URL’s eenvoudig leesbaar zijn.

Hoe maak je een vriendelijke URL?

Een website heeft standaard een topdomein met subpagina’s. Een pagina staat bijvoorbeeld op http://voorbeeld.nl/home.html. De vriendelijke versie is dan http://voorbeeld.nl/home. Dit is nog geen groot verschil maar bij sommige webadressen kan het een warboel worden van speciale karakters zonder duidelijke functie.

Een vriendelijke URL bevat de informatie die nodig is om geladen te worden zonder de leesbaarheid in het geding te brengen. Het deel achter de laatste forward slash (/) wordt ook wel slug genoemd.

Wat heeft de gebruiker aan vriendelijke URL’s?

Niet alle gebruikers kijken naar de webadressen die in de adresbalk vermeld staan. In een lijst met URL’s kan het makkelijk zijn als de adressen leesbaar zijn. Een URL met ‘gele-trui-maat-m’ beschrijft de content van de pagina zonder deze te openen.

Hoewel deze optimalisatie binnen het SEO domein valt wordt er door moderne algoritmen waarschijnlijk geen waarde aan verbonden.

Het kan indirect wel de ranking verbeteren omdat deze webadressen meer vertrouwd aanvoelen voor bezoekers. Dit kan meer kliks genereren wat wel weer een ranking factor is.

Vriendelijk domein

Naast een vriendelijke URL is er ook een trend (geweest) voor domeinnamen met beschrijvende titels. In plaats van merknaam die verder geen betekenis heeft werden woorden of zinnen gebruikt die het onderwerp van de pagina beschreven.

Voorbeelden hiervan zijn ikwilvanmijnautoaf.nl of bellen.com. Deze titels zijn duidelijk voor bezoekers maar hebben ook een functie voor SEO. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van populaire zoektermen in de domeinnaam, dus niet alleen op de website of in de metadata.

Omdat het risico op penalties vanuit Google toeneemt met dit soort domeinnamen wordt deze strategie minder vaak toegepast dan voorheen. Als het voorkomt dan is het van belang dat de content op de website daadwerkelijk overeenkomt met de domeinnaam. Anders kan dit wel tot een penalty leiden.

Handig artikel voor je?