Sitemap

Een website bestaat meestal uit meerdere pagina’s die tot hetzelfde domein behoren. Het is mogelijk om op verschillende manieren te navigeren naar de gewenste pagina. Via een menustructuur op de website, door op interne links te klikken of door op een specifiek onderwerp te zoeken.

Een Sitemap geeft een overzicht van alle pagina’s die tot een website behoren. Deze informatie kan van belang zijn voor de webdesigner, voor bezoekers of voor webcrawlers die de website indexeren.

Sitemaps protocol

In 2005 introduceerde Google de eerste versie van hun Sitemaps protocol. Met deze standaard kunnen webdevelopers een lijst van koppelingen op een website maken. Ook Yahoo! en Mirosoft  zouden deze standaard overnemen in 2006. Later zouden Ask.com en IBM volgen. In 2007 zouden Google, Yahoo en MSN aankondigen de detectie van Sitemaps via robots.txt te ondersteunen.

Het doel van dit protocol was om het indexeren van websites met crawlers eenvoudiger te maken. Het Sitemap protocol bestaat uit XML tags, het bestand heeft een UTF-8 indeling. Het is ook mogelijk om een standaard tekstbestand te maken met een lijst URL‘s, compressie in .gz formaat is toegestaan.

Wat is de meerwaarde van een Sitemap voor zoekmachines?

Webcrawlers zullen normaal gesproken alle links op een website volgen om zo het domein te indexeren. Maar niet alle pagina’s zijn direct zichtbaar of toegankelijk.

Om indexatie toch mogelijk te maken kan de webmaster een Sitemap beschikbaar stellen. Zo kunnen ook pagina’s die anders niet zichtbaar zijn opgenomen worden in de zoekindex. Er kan ook content aanwezig zijn die voor crawlers niet toegankelijk zijn, bijvoorbeeld Flash of Silverlight pagina’s. Bij websites met een groot aantal pagina’s en updates kan de Sitemap snel inzichtelijk maken welke pagina’s er zijn en waar deze zich bevinden. Het is sinds 2011 ook mogelijk om websites die in meerdere talen beschikbaar zijn als zodanig aan te merken. Dit biedt met name voordeel voor de webdevelopers.

Bij dynamische websites kan bij iedere request een nieuwe XML Sitemap worden gegenereerd zodat de informatie altijd up-to-date is.

Aanvullend, niet vervangend

Een Sitemap vervangt niet de standaard wijze van indexering. Er is geen garantie dat pagina’s in een Sitemap daadwerkelijk opgenomen worden in de zoekindex, er is ook geen invloed op de ranking in de zoekresultaten pagina’s. Het is een optionele toevoeging aan een website die het zoekalgoritme  kan gebruiken wanneer dit een meerwaarde biedt.

Een visuele Sitemap voor bezoekers kan praktisch zijn, met name op websites met een groot aantal subcategorieën.

Zijn Sitemaps goed voor SEO?

Een zoekmachine zal een website met Sitemap niet direct beter waarderen dan een website waar geen Sitemap aanwezig is. Het kan wel inzicht bieden aan de webdeveloper om mogelijke fouten op te sporen.

Een duidelijke navigatie voor bezoekers kan ook voordelig zijn om bezoekers te converteren naar klanten, of meer pagina’s te laten bezoeken. Een duidelijk overzicht laat dan snel zien waar er zich mogelijke navigatie problemen bevinden. Het is daarmee geen direct SEO middel, het kan wel gebruikt worden om een website optimaal in te richten voor zowel bezoekers als zoekmachines.

Handig artikel voor je?
Updated on augustus 31, 2021