Title tag

Title tag

Een internetpagina zal vaak worden voorzien van een titel. Dit helpt de bezoeker om te zien waar de pagina over gaat, het kan ook van invloed zijn op de positie in zoekmachines. Een HTML pagina heeft niet één maar twee titels, al worden deze mogelijkheden niet altijd door webdevelopers benut.

Als eerste is er de H1-tag, dit is de titel die op de pagina zichtbaar is. Daarnaast is er de Title tag, dit is de titel zoals deze wordt weergegeven op de zoekresultaten pagina’s (SERPs) van zoekmachines. En dit is niet per definitie dezelfde titel.

Wat is een Title tag?

Een Title tag is een HTML element dat de titel van een webpagina beschrijft. De tag wordt geschreven als . Hoewel er geen strikte regels zijn over de inhoud en lengte wordt als advies gegeven de titel zo kort mogelijk te houden, het moet een beschrijvende tekst zijn die de inhoud van de pagina beschrijft.

Een aanlokkelijke schrijfwijze is van belang omdat het wordt vertoond in de zoekresultaten van een zoekmachine. Een bezoeker op de website zal deze titel dus niet (direct) te zien krijgen, daar is de H1-tag voor bedoeld.

Hoe verschilt dit met een H1-tag?

De Title tag is de titel die wordt weergegeven in zoekmachines en in de browserbalk.

De H1-tag is de titel zoals deze wordt weergegeven op de pagina. Dit kunnen dezelfde titels zijn maar dit hoeft niet.

Bij een Title tag wordt een maximale lengte van 50 tot 60 karakters aangehouden. Meer is mogelijk, maar dan wordt er wellicht een deel niet weergegeven. Begin dus altijd met de voornaamste informatie.

Moeten Title tags keywords bevatten?

Bij zoekmachine optimalisatie telt ieder element, maar niet altijd in dezelfde mate. Wanneer er merken of producten relevant zijn voor de pagina, dan is het zeker aan te raden om deze mee te nemen in de Title tag. Maar het zoekalgoritme is in staat om alternatieve termen en synoniemen te interpreteren, dus is het niet van cruciaal belang.

De voornaamste SEO waarde ligt niet zozeer in het informeren van het zoekalgoritme, maar vooral in het aanspreken van mogelijke bezoekers. Als een titel past bij de zoekopdracht en opvalt tussen andere zoekresultaten, dan is de kans op een bezoek groter. Meer kliks leidt weer tot een hogere relevantie en kan een positief effect hebben op de ranking. Het is daarmee wel degelijk van belang om een goede Title tag te schrijven.

Teksten schrijven voor SEO

Hoewel de positie in Google van belang is, hoeft niet alles in dienst te staan van SEO. Omdat de regels en richtlijnen voor de rangschikking doorgaand bijgesteld worden, is een Title tag die nu goed werkt niet altijd geschikt voor gebruik op de lange termijn.

Daarom is het vooral van belang om gebruikers die zoeken naar informatie aan te spreken, die veranderen niet zomaar in tegenstelling tot het zoekalgoritme. Kort, duidelijk en aansprekend zijn daarmee de voornaamste voorwaarden voor een goede Title tag.

Handig artikel voor je?