Webhosting

Webhosting, wat is dat?

Om een website bereikbaar te maken voor bezoekers is webhosting nodig. In de jaren negentig maakte startups en hobbyisten vaak gebruik van een eigen server in de meterkast om alles in eigen hand te houden. Hosting providers zouden deze taak overnemen door grote ruimtes vol met computersystemen te bouwen.

Een klant kan hier een deel van de servercapaciteit huren of een eigen server laten onderhouden afhankelijk van de vraag en doelstellingen. Bij webhosting is het van belang dat de verbinding altijd online is, de snelheid moet in orde zijn en bij mogelijke uitval van een server moet er een een backup systeem zijn om verlies van data te voorkomen.

Hoe werkt webhosting?

Het internet is een netwerk van computersystemen die data met elkaar uitwisselen. Een gebruiker opent een browser en maakt verbinding met het internet. Websites zijn direct beschikbaar omdat er ergens in de wereld een computersysteem is met de gewenste informatie op een server.

Er zijn meerdere manieren om de verbinding tot stand te brengen waaronder FTP, PHP, ASP of Coldfusion. Niet iedere hosting provider biedt al deze protocollen aan. Cloud hosting is een nieuwere vorm van webhosting waarbij er geen centrale server meer bestaat. De data wordt verdeeld over meerdere servers die online met elkaar in verbinding staan.

Wat doen hosting providers?

De voornaamste taak van een hosting provider is het beheer van webhosting. Daarnaast worden er doorgaans ook andere diensten geboden. Zo zullen veel hosting providers domeinnamen registreren voor klanten of e-mail accounts beheren. Het is mogelijk dat er geavanceerde functionaliteit geboden wordt zoals webdesign of SEO.

Het is van belang dat de servers snel en betrouwbaar zijn met een hoge CPU kloksnelheid en voldoende RAM. Daarnaast is ook de fysieke locatie van belang. Een gebruiker in Rotterdam zal via een verbinding in Amsterdam waarschijnlijk sneller een website kunnen laden dan bij een server die in New York staat. Het is de combinatie van kenmerken die uiteindelijk zorgt voor de kwaliteit van de verbinding.

Virtuele servers en dedicated hosting

Een Virtual Private Server is een server die niet direct gekoppeld is aan de hardware. Zo kan data op een VPS eenvoudig naar een andere locatie worden overgebracht. Bedrijven die graag de fysieke webhosting onderbrengen bij een hosting provider maar het beheer zelf willen uitvoeren kunnen kiezen voor dedicated hosting.

In dat geval heeft de organisatie toegang tot de root van de server. Daarbij is onderscheid te maken tussen managed en unmanaged hosting. Bij de tweede optie is de afnemer van de webhosting zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de server.

Privacy en wetgeving

Per land kunnen regels omtrent privacy afwijken. Er zijn nationale en internationale regels omtrent webhosting en de locatie van de webservers. Zo dienen verbindingen van diensten binnen Europa op een Europese server beheerd te worden.

Denk bijvoorbeeld aan een slimme LED lamp die via een app bediend kan worden. Dit verloopt via een cloud server. Ook als het product uit China komt zal de server in Europa gehuisvest moeten zijn.

Handig artikel voor je?