Weblog, hoe zit dat? #

Het oudst bekende dagboek ging over het verplaatsen van kalksteen van Tura naar Giza en werd geschreven door iemand uit het oude Egypte. De Romeinse Keizer Marcus Aurelius hield ook al een dagboek bij.

Online zouden dagboeken een andere vorm krijgen met diverse vertakkingen en subcategorieën. De term weblog is dan ook zeer ruim te interpreteren.

De inhoud varieert van individuen die graag hun dagelijkse bezigheden delen tot aan professionele organisaties die niet onderdoen voor traditionele media outlets.

Wat is een weblog? #

Een weblog of blog is in basis een website of onderdeel van een website waarin publicaties in omgekeerd chronologische volgorde worden weergegeven.

Platformen als MySpace en met name Blogger zouden het opzetten en invullen van een weblog laagdrempelig maken voor internetgebruikers. Hoewel de vorm en inhoud van de berichten kan verschillen zal tekst doorgaans de overhand hebben. Wat betreft de inhoud zijn er geen duidelijke restricties.

De content varieert van persoonlijk tot commercieel. Auteurs van weblogs worden bloggers genoemd. Ook hierbij is er weer een breed scala in te onderscheiden van amateurs tot professionele journalisten.

Wat staat er in een weblog? #

Er is geen vaste vorm te bepalen bij weblogs. Vaak zal er een rode draad zijn in de vorm van een onderwerp of persoon.

Enkele veel voorkomende stijlen zijn:

  • Persoonlijke blog met anekdotes die uit het leven gegrepen zijn.
  • Niche blog met informatie over een specifiek onderwerp.
  • Nieuwsblog met de laatste nieuwtjes of roddels waarbij vaak een subjectief standpunt wordt ingenomen.
  • Zakelijke blog als onderdeel van een zakelijke website met commerciële doelstelling.

 

Doorgaans zal het grootste deel van de content tekstueel van aard zijn, met afbeeldingen en/of video als ondersteunend materiaal. Er kan een community aspect worden toegevoegd zoals een reactie functie. Blogs kunnen door één of meerdere personen worden ingevuld en onderhouden.

Bloggen en vloggen #

Een weblog kan video bevatten maar het zal doorgaans niet exclusief een video kanaal zijn. Een vlog is de video versie van een blog.

De voornaamste platformen voor vlogging zijn YouTube en Twitch. Beide diensten lenen zich voor het publiceren van live video met de optie om video’s on demand terug te kijken. Er zijn een aantal professionele vloggers die met persoonlijke content een grote groep volgers hebben opgebouwd die hun dagelijkse ‘avonturen’ volgen.

De lijn tussen werkelijkheid en fictie is dun evenals de scheiding tussen vlogger en volger. Dat maakt deze stijl van online publiceren zeer persoonlijk van aard waarbij manipulatie van feiten wel op de loer ligt.

Van bloggen naar influencer #

Als een weblog consistent wordt bijgehouden en een aanzienlijke doelgroep weet te bereiken, dan zullen content creators steeds meer invloed krijgen op hun volgers.

Deze populariteit kan gebruikt worden door adverteerders om producten en diensten aan te prijzen. De regels omtrent gesponsorde boodschappen is zowel in de wetgeving als in de voorwaarden van blogging platformen steeds meer aan banden gelegd.

Bloggen als SEO tool #

Content is Koning. Dit is een regel die bij veel SEO experts als één van de voornaamste aandachtspunten geldt. Een weblog zal doorgaans wat minder formeel van aard zijn en kan op een dynamische wijze ingericht worden.

Dit maakt bloggen heel interessant als SEO tool om websites beter vindbaar te maken in zoekmachines. In blog artikelen worden bewust zoektermen gebruikt die goed ranken.

Handig artikel voor je?
Updated on augustus 29, 2022