Website navigatie

Website navigatie, vertel eens meer?

“Exit through the gift shop” is een film over de artiest Banksy. De titel  is een verwijzing naar de praktijk waarbij pretparken aan het einde van een attractie de bezoekers verplicht door een souvenirwinkeltje leiden. Zo stimuleren ze de verkoop van allerhande merchandise. IKEA is een ander voorbeeld dat vaak genoemd wordt in marketing, omdat dit bedrijf heel vernuftig de klanten langs alle delen van de winkel leidt om verkopen te stimuleren.

Hoewel websites niet helemaal hetzelfde werken als pretparken of winkels, is ook hier navigatie van belang voor het succes van een website. Misschien nog wel van groter belang, omdat er online niet een medewerker klaar staat om je in de juiste richting te wijzen. Daarnaast moet de webdesigner naast mensen ook webcrawlers de juiste route wijzen.

Het internet is een verzameling van websites, iedere website kan weer onderverdeeld worden in subcategorieën en subpagina’s. Om de juiste pagina te vinden lijkt op zoeken naar een naald in een hooiberg. Door een duidelijke navigatie op een website te ontwerpen kan de bezoeker snel de juiste weg vinden op zoek naar relevante informatie of naar de kassa van een webshop. Een goede navigatiestructuur helpt zowel de bezoeker als de exploitant van de website. In HTML

wordt gebruik gemaakt van links ofwel koppelingen. Wanneer het koppelingen naar pagina’s onder de hoofdpagina betreft spreekt men van ‘deep links’.

UI en UX

UI staat voor User Interface en UX staat voor User Experience. Vaak vallen ze onder dezelfde afdeling bij een webdevelopment bureau, toch zijn het niet dezelfde disciplines.

  • Bij de gebruikersinterface wordt vooral gelet op een functionele website waarbij alle pagina’s bereikbaar zijn via links, bijvoorbeeld met een menu waar categorieën en subcategorieën gekozen kunnen worden.
  • De gebruikerservaring is meer subjectief en richt zich op de perceptie van de bezoeker. Heel eenvoudig gesteld draait UI design vooral om de bestemming en de UX over de reis daar naartoe.

Wat is belangrijk in navigatie design?

De navigatie opties moeten vindbaar zijn, en bij voorkeur altijd in beeld zichtbaar zijn.
De navigatie moet niet teveel ruimte innemen waardoor de rest van de content in de verdrukking komt.

  • Koppelingen moeten als zodanig herkenbaar zijn, bijvoorbeeld met blauwe hyperlinks op tekst of grafische knoppen.
  • Wanneer het niet mogelijk is om direct terug te keren naar de vorige pagina kan openen in een nieuw tabblad uitkomst bieden.
  • Iconen moeten duidelijk herkenbaar zijn voor bezoekers.

Website indexering

Software werkt op een andere wijze dan een menselijk brein, webcrawlers bezoeken websites op een andere manier als mensen dit doen. Omdat veel pagina’s gevonden worden via zoekmachines is het daarom van belang dat de navigatie ook duidelijk is voor crawlers. Dit betekent een hiërarchie van koppelingen zonder ‘dode’ links of login pagina’s waar je zonder wachtwoord niet binnen kunt komen.

Om de zoektocht eenvoudiger te maken kan de webdeveloper een sitemap aanbieden, dit is een tekstbestand met een overzicht van alle pagina’s en de juiste structuur. De webcrawler kan hier gebruik van maken maar zal dit niet altijd doen, het is namelijk mogelijk dat deze sitemap niet correct is.

Handig artikel voor je?