De drie letters ‘www’ hebben de samenleving zoals we die kennen compleet veranderd. Voor de jaren negentig was het al mogelijk om data via een (bedrade) verbinding te delen. De introductie van het World Wide Web bood een platform voor ‘websites’, een vorm van communicatie die laagdrempelig genoeg is voor de leek maar veelzijdig genoeg voor een uiteenlopend aantal toepassingen. Informatie, amusement, winkels of spellen kunnen allemaal via een website worden weergegeven en gedeeld.
Wie heeft websites bedacht?
De grondlegger van het World Wide Web is de Britse Tim Berners-Lee. Hij ontwikkelde het wereldwijde web in 1990, drie jaar later zou zijn werkgever CERN WWW als gratis standaard voor iedereen vrijgeven. Voor HTTP werden protocollen als FTP en Gopher gebruikt om bestanden van een server te halen. Deze protocollen werkte op basis van een eenvoudige mappen structuur. Oorspronkelijk was de officiële term ‘web site’ met spatie, later zou het geschreven worden als website.
Statische websites
Websites met een specifieke indeling die niet door de gebruiker aangepast kunnen worden waren de norm in de eerste jaren van het internet. De webdeveloper en webdesigner maakte een HTML met alle (interactieve) elementen en de content werd op de server geplaatst. De client roept deze pagina’s op die vervolgens worden geladen. Als er wijzigingen worden doorgevoerd betreft dit in principe een handmatig proces. Alle websites waarvan de elementen niet door de gebruiker gemanipuleerd kunnen worden vallen onder statische websites.
Dynamische websites
Als pagina’s opgebouwd worden bij aanvraag vanuit de client worden dit dynamische websites genoemd. Dit zullen doorgaans pagina’s zijn die vaak worden bijgewerkt of door bezoekers aanpasbaar zijn. Er zijn verschillende methoden mogelijk waaronder Java, Active Server Pages en ColdFusion. Een website met een zoekfunctie, die op basis van de zoekopdracht informatie weergeeft uit een database, valt onder dynamische websites.
Website om websites te maken
Naarmate het mogelijk werd om steeds meer complexe handelingen door eindgebruikers mogelijk te maken ontstonden er ook online webbuilders. Dit zijn websites die het mogelijk maken een website te ontwerpen in de browser. Er hoeft dus geen applicatie geïnstalleerd te worden waarmee dergelijke diensten systeem onafhankelijk functioneren. Google heeft een grote selectie aan web apps die volledig in de browser werken, Chromebook is een computersysteem dat zonder voorgeïnstalleerde applicaties een desktop ervaring mogelijk maakt.
WordPress is het meest gebruikte Open Source Content Management Systeem ter wereld. Voor e-commerce zijn Shopify en Magento marktleiders. Squarespace, Joomla, Wix en Weebly zijn laagdrempelige systemen om websites in te ontwerpen.
Responsive website design
De populariteit van mobiele toestellen zoals smartphones had een grote impact op webdesign. De schermen van mobiele telefoons waren kleiner en hadden afwijkende schermverhouding in vergelijking met PC’s en laptops. In eerste instantie lag de oplossing in de ontwikkeling van twee aparte versies, namelijk een desktop versie en een mobiele versie. Omdat deze scheiding betekent dat een website tweemaal ontworpen moest worden kwam er ‘responsive design’. Hierbij kan de layout evenals de functionaliteit van een website dynamisch worden aangepast op het apparaat en de browser die gebruikt wordt.