Vragen over websitesnelheid
Minder dan 2 seconden. Dat is de websitesnelheid die volgens Google behaald moet worden om een pagina te laden. Zelf gaan ze voor een snelheid van minder dan een halve seconde.
Het idee achter deze laadtijden is dat bezoekers weinig geduld hebben en snel wegklikken als er binnen 2 seconden geen relevante informatie op het beeld verschijnt. De tijd die bezoekers bereid zijn te wachten zal per persoon en website verschillen, als voornaamste punt mag je stellen dat de websitesnelheid de hoogste prioriteit heeft bij het ontwerpen van een website.
Tijd als belangrijkste kenmerk
Een gourmet burger met handgesneden frieten smaakt beter dan een kleffe hamburger met bleke patatjes, toch zijn er veel meer fastfood restaurants dan ambachtelijke snack restaurants.
Amazon Prime is niet alleen groot geworden vanwege het assortiment maar ook de tijd die het kost om een bestelling thuis te bezorgen. Je kunt producten op Bol.com dezelfde dag laten bezorgen en de fietsers van Gorillas staan binnen 10 minuten op de stoep met je boodschappen.
Snelheid boven alles, en met talloze websites die jouw doelgroep graag van dienst zijn is de websitesnelheid van groot belang.
Controle over de websitesnelheid
Hoe snel een website laadt is van diverse factoren afhankelijk. Voor de client ofwel de persoon die een website wil laden zal de downloadsnelheid van belang zijn. Met 4G, DSL of glasvezel als standaard hoeft er aan die kan geen bottleneck te zijn, er zijn nog andere factoren die van invloed zijn op de snelheid waarop een pagina laadt. De server bijvoorbeeld en dan met name de server load. Zo moeten nieuwssites dynamisch hun servers kunnen opschalen zodat ze bij een groot aantal bezoekers de last kunnen verdelen over meerdere systemen.
Website optimalisatie
Naast SEO on-page optimalisatie zijn er ook andere vormen van optimalisatie zoals het verbeteren van de websitesnelheid. Data compressie bijvoorbeeld. Afbeeldingen verbruiken relatief veel data, door compressiemethoden zoals JPG toe te passen en afbeeldingen te schalen kan een pagina sneller laden. Bij tekst is het juist sneller om data niet te comprimeren, want dit vereist weer decompressie wat weer milliseconden aan laadtijd kan betekenen. Bij video is het gebruikelijk om data te streamen, dan wordt er een klein deel van het bestand geladen en tijdens de weergave wordt de rest bijgeladen.
Wat is de Ping?
Gamers kennen de term ‘Ping’, dit is de snelheid dat een aanvraag vanuit de client terugkeert van de server. Hoe lager de Ping hoe sneller de verbinding. Bij online computerspellen is dit direct merkbaar. Via een service als Pingdom is het mogelijk om allerlei statistieken over een website te controleren zoals de DNS, SSL, scripts en redirects, allemaal schakels in de keten die van invloed zijn op de websitesnelheid.
Meer websitesnelheid met pre-caching
Een cache is een deel van het geheugen waarin data tijdelijk wordt opgeslagen. Bijvoorbeeld data die vaker aangeroepen wordt, het is ook mogelijk dat een browsers informatie van achterliggende pagina’s ophaalt voordat ze worden weergegeven. Dit verbetert de ervaring voor de gebruiker, het zorgt wel voor een hogere server belasting.