Webwinkel

Webwinkel wat is dat?

Voordat internet, zoals Tim Berners-Lee dit zou ontwikkelen, bestond e-commerce al veel langer. Zo ontwikkelde IBM al in de jaren zestig het Online Transaction Processing (OLTP) systeem dat financiële transacties realtime zou verwerken. Een bekend voorbeeld uit die tijd was de Semi Automatic Business Research Environment (SABRE) applicatie die ontwikkeld werd voor American Airlines. Terminals van meerdere reisagentschappen stonden met elkaar in verbinding waarmee alle locaties konden beschikken over dezelfde informatie om tickets te verkopen. De huidige webwinkel die door consumenten gebruikt kan worden stamt uit het midden van de jaren negentig.

Wat was er te koop in de eerste webwinkel?

Het laatste album van Sting was in 1994 één van de eerste producten die te koop werd aangeboden via het internet. Wijn, chocolade en bloemen zouden snel volgen. Producten die zich het beste leende voor verkoop in een webwinkel waren artikelen die niet eerst bekeken of betast hoeven te worden. Daarnaast moest het assortiment ook afgestemd worden op de standaard groep internetgebruikers in die tijd. Dit waren voornamelijk mannen ouder dan dertig.

Amazon en eBay

Bekende webwinkel pioniers waren Amazon en eBay, toch waren er al eerder webshops online. Pizza Hut liet klanten in 1994 al pizza’s online bestellen, NetMarket was het eerste bedrijf dat een beveiligde betaling via internet zou uitvoeren. Amazon begon net als Bol.com als een online boekhandel en beide bedrijven zouden later veel meer producten toevoegen aan het assortiment. De Chinese e-commerce gigant Alibaba werd in 1999 opgericht. Zowel Amazon oprichter Jeff Bezos als Alibaba oprichter Jack Ma behoren tot de rijkste mensen in de wereld.

Winkel platformen

Er kan onderscheid worden gemaakt tussen een individuele webwinkel en een winkel platform. Amazon, Bol en AliExpress zijn voorbeelden van platformen waar verkopers hun waren kunnen aanbieden. Daarbij is er de optie om zelf producten te verzenden of het logistieke deel uit te besteden aan het platform. Dit heet ‘order fulfillment’. Zo is het mogelijk om producten soms al dezelfde dag te leveren. Een minpunt voor aanbieders is de commissie die afgedragen moet worden, een pluspunt is het grote bereik. App Stores zoals die van Apple en Google zijn winkel platformen met software die specifiek gericht is op een specifiek besturingssysteem.

Webshops

Het meest populaire systeem om webshops in te maken is Shopify. In het bekende WordPress Content Management Systeem is WooCommerce een populaire e-commerce plugin. De opstartkosten voor een eenvoudige webwinkel liggen relatief laag, er zijn dan ook miljoenen webshops online. Een manier om met een laag risico handel via internet te bedrijven is dropshipping. De verkoper heeft hierbij geen eigen voorraad maar verkoopt producten vanuit de groothandel of fabrikant. Naast fysieke producten zijn er ook digitale producten zoals e-books, muziek en films die via internet verkocht worden, bijvoorbeeld via affiliate netwerken.

Veiligheid van webwinkels

Een belangrijk aspect van online e-commerce is een veilige manier om te winkelen en te betalen. Naast een https omgeving voor de webshop zal er doorgaans een externe payment provider zijn die betalingen uitvoert. Zo worden betaalgegevens van de klant losgekoppeld van de winkelier. In Nederland is iDeal de meest gebruikte manier om online te betalen, in België is Bancontact de standaard.

Handig artikel voor je?