White-hat SEO

White-hat SEO, wat is dat? In oude zwart-wit Western films konden de helden worden onderscheiden van de schurken omdat ze een witte hoed droegen. Een slechterik droeg altijd een zwarte hoed. In veel media worden lichte tinten vaker gepositioneerd als ‘goed’ terwijl zwart juist op ‘slecht’ wijst. Dit cliché is overgenomen in zoekmachine optimalisatie door onderscheid te maken tussen White-hat SEO enerzijds en Black-hat SEO anderzijds. De zoekmachine experts die zich netjes aan de richtlijnen houden wordt een witte hoed toebedeeld terwijl de specialisten die een loopje nemen met de regels een virtuele zwarte hoed dragen. Net zoals in de films lijken de schurken in eerste instantie de winst binnen te slepen maar de helden zullen uiteindelijk zegevieren.

Google algoritme update

Sinds de tijd van PageRank is er veel veranderd aan het Google zoekalgoritme. De eerste methode was niet bijster flexibel en gaf websites met veel backlinks een hogere positie in de zoekresultaten. SEO specialisten konden vrij eenvoudig de zoekresultaten manipuleren door veel backlinks te creëren of door populaire zoektermen te gebruiken. Door updates zoals Panda en Hummingbird is dit soort praktijken een halt toegeroepen, en is er meer ruimte voor White-hat SEO experts om de ranking van webpagina’s te verbeteren op basis van kwaliteit.

Vraag en antwoord samenbrengen

Het voornaamste doel van een zoekmachine is een antwoord geven op de vraag die een bezoeker stelt. Het is daarom van belang dat de search engine de vraag begrijpt en hier een selectie aan relevante pagina’s bij zoekt om aan te bieden in de zoekresultaten. Hoe een zoekalgoritme precies in elkaar steekt is niet bekend, er zijn wel richtlijnen gesteld waar webmasters gebruik van kunnen maken. Bij White-hat SEO worden deze richtlijnen toegepast.

Wat zijn White-hat SEO optimalisaties?

Hoewel het algoritme doorgaans aangepast wordt zijn er een aantal basis richtlijnen die eigenlijk altijd blijven bestaan. Dit zijn enkele optimalisaties die op termijn hun waarde behouden:

  • Websites die vaak voorzien worden van updates.
  • Regelmatig nieuwe pagina’s op een website.
  • Veel bezoekers die ook langere tijd doorbrengen op een website.
  • Woorden en zinnen waar mensen vaak op zoeken.
  • Pagina’s die snel laden.
  • Juiste weergave op desktop en mobiel.

Waarom nooit Black-hat SEO gebruiken?

Zoekmachine optimalisatie is een lange termijn strategie. Een website die netjes volgens de richtlijnen is ingericht zal niet direct bovenaan in de zoekresultaten komen te staan. Door de richtlijnen te omzeilen en trucs toe te passen kan een webpagina snel hoog scoren in de hoop bezoekers te trekken. Dit succes zal van korte duur zijn, zodra Google overtredingen vaststelt kan een website kelderen in de zoekresultaten of zelfs in zijn geheel uit de database worden verwijderd.

White-hat SEO wint altijd

Het zijn daarom vaak malafide scammers met dubieuze intenties die White-hat SEO richtlijnen naast zich neer leggen. Dat de grenzen niet altijd duidelijk zijn bewijst het feit dat enkele sites van Google ooit zelf gestraft werden omdat ze de regels zouden overtreden.

SEA ofwel zoekmachine adverteren is wel een legitieme en snelle manier om hoog te scoren in Google. Er wordt in dit geval wel aangegeven dat het een gesponsorde advertenties betreft.

Handig artikel voor je?