Whitepaper, wat is dat?
Wat is het verschil tussen een normaal document en een whitepaper? Het is eigenlijk vooral de betekenis die je aan een definitie geeft. Hoewel het concept in de negentiende eeuw werd gebruikt in de politiek is het tegenwoordig vooral een manier om binnen het bedrijfsleven informatie te delen. En dan vaak met een commerciële insteek.
Waar komt whitepaper vandaan?
Lang voor de tijd van het internet verzamelden regeringen informatie over andere landen. De term whitepaper, white paper of witboek stond voor een verzameling van documenten over een land. In die tijd werden meerdere kleuren gebruikt. Zo koos Engeland voor blauw, Frankrijk koos geel en Nederland uiteraard oranje.
Duitsland was trendsetter met de kleur wit, daar komt de term ‘whitepaper’ zoals we die nu kennen dan ook vandaan. De Duitsers ontleenden hun ‘weißbuch’ aan de Engelse term ‘blue books’ die gebruikt werden voor hun documenten omtrent het Duits Keizerrijk. De eerste keer dat Duitsland officieel de term zou gebruiken was in verband met documentatie die verzameld werd om een verdrag tussen Duitsland en de Samoa eilanden te tekenen. Andere landen namen de term witboek vervolgens over.
Whitepaper voor bedrijven
Het bedrijfsleven is opgedeeld in sectoren. Binnen deze begrensde gebieden wordt informatie met elkaar gedeeld en toegepast, ook zal er gebruik worden gemaakt van vakjargon dat buiten de sector niet bekend is of op een andere wijze wordt gebruikt.
Om complexe onderwerpen inzichtelijk te maken stellen organisaties whitepapers op waarmee een collectie van informatie over een centraal onderwerp wordt gedeeld. Deze documenten worden meestal als digitale downloads aangeboden, dus niet op papier en ook niet voorzien van een specifieke kleur omslag.
Whitepaper als promotiemiddel
Er zijn verschillende manieren om producten en diensten te verkopen. Naast traditionele vormen van marketing zoals adverteren en cold calling wordt online informatie als wervend middel ingezet. Dit gaat uit van de gedachte dat mensen niet op zoek zijn naar promotie maar antwoorden op vragen.
Google is een duidelijk voorbeeld van een website waar vraag en antwoord wordt samengebracht. Naast lange pagina’s met uitgebreide informatie over zaken die gerelateerd zijn aan de aanbieder en doelgroep worden er ook downloads aangeboden in de vorm van whitepapers. Hiermee wordt kennis, expertise en autoriteit uitgedragen.
Whitepapers zijn niet voor SEO
Tekst op een pagina helpt bij zoekmachine optimalisatie, het kan ook het bezoekersaantal helpen te verhogen wat eveneens bevorderlijk is voor SEO. Een whitepaper wordt daarentegen aangeboden als digitale download zoals een PDF. De inhoud hiervan wordt echter niet geïndexeerd door het zoekalgoritme. Digitale downloads zoals e-books worden vooral ingezet om leads te genereren. In plaats van gratis content weg te geven voor de bezoeker wordt er om een e-mailadres gevraagd om vervolgens het e-book te mogen downloaden.
Op dat moment weet de aanbieder dat iemand interesse heeft, daarnaast is het een ingang naar potentiële klanten. Mailings verzenden zonder toestemming is namelijk niet langer toegestaan (opt-in heeft opt-out vervangen), het aanbieden van whitepapers helpt zo een band tot stand te brengen tussen aanbieder en afnemer.