Word count

Word count, wat is dat?

Soms staat er op een internetpagina aangegeven wat de gemiddelde leestijd is. Dit kan praktisch zijn want je hebt maar een beperkt aantal uren in een dag. Als je snel informatie wilt lezen dan zul je kiezen voor een pagina met 1-2 minuten leestijd.

Wanneer je juist op zoek bent naar extra verdieping in een onderwerp dan wil je liever een lange pagina lezen. Bij zoekmachine optimalisatie wordt niet zozeer rekening gehouden met de leestijd als het aantal woorden op een pagina. Dit wordt vaak uitgedrukt als word count. Naast informatie voor bezoekers kan de word count ook van belang zijn voor SEO.

Is de word count belangrijk voor SEO?

Het kortste antwoord dat je kunt geven op deze vraag is ‘ja’, de word count is van belang voor SEO. Als de pagina hier zou stoppen dan zal deze waarschijnlijk niet hoog scoren in zoekmachines. Voor een deel omdat de tekst niet lang genoeg is volgens het zoekalgoritme maar ook omdat de voornaamste keywords niet of niet voldoende gebruikt worden.

Daarmee komen er enkele belangrijke criteria aan bod die direct of zijdelings aan de word count gerelateerd zijn:

  • Meer woorden lezen duurt langer, de tijd die besteed wordt op een pagina neemt toe en dit is een meetpunt in het zoekalgoritme.
  • Een langere tekst bevat meer keywords die van belang zijn voor het onderwerp.
  • De voornaamste keywords worden meerdere malen gebruikt maar niet zoveel dat het als ‘keyword spamming’ wordt aangemerkt.
  • Een lange tekst duidt op verdieping van een onderwerp en expertise van de auteur.

 

Kwaliteit of kwantiteit?

Is een lange tekst altijd beter dan een korte tekst? Nee, zo eenvoudig kun je het niet stellen. Hoewel het Google zoekalgoritme volgens onderzoek de voorkeur lijkt te geven aan webpagina’s met meer tekst is dit niet het enige criterium. De woorden moeten kwalitatief ook in orde zijn.

Webcrawlers worden steeds beter in het bepalen van kwaliteit in termen van inhoud, grammatica en expertise. Het gaat dus niet alleen om pagina’s die snel laden of veel afbeeldingen bevatten. De ‘Medic’ update in het zoekalgoritme houdt bijvoorbeeld rekening met de expertise van de auteur. Zaken die van belang zijn voor het welzijn of financiën (Your Money of Your Life) worden extra streng getoetst op inhoud.

Het psychische effect van een hoge word count

Meer tijd investeren betekent een hogere bereidheid om op een aanbod in te gaan. Als je een pagina leest met een word count van 100 woorden dan ben je als lezer minder bereid om op een aanbod in te gaan dan na het lezen van 1000 woorden over hetzelfde onderwerp.

Als de kwaliteit niet voldoende is dan bereikt de lezer het einde van de pagina niet, de boodschap moet dus voldoende aanspreken om door te lezen. Longread pagina’s hebben niet alleen de voorkeur bij het algoritme maar ook bij bezoekers en lezers van de aangeboden content.

Ontwikkelaars van cursussen en abonnementen maken hier gebruik van. Ze tonen hun expertise met relatief neutrale informatie en verwerken hier een wervende boodschap in. Als iemand bereid is om duizenden woorden te lezen dan zijn ze ook meer geneigd om lid te worden, in te schrijven, door te klikken of te kopen.

Handig artikel voor je?